Beursnieuws De Amsterdamse beurs is dinsdag conform verwachting hoger geopend. De AEX koerste kort na opening 0,7 procent hoger, terwijl de AMX vlak opende, om vervolgens licht te stijgen. Onder de hoofdfondsen steeg ArcelorMittal 1,6 procent, terwijl oliedienstverlener SBM Offshore in het licht van een stijgende olieprijs 1,0 procent bijschreef. Ook uitgever RELX won ruim 1,0 procent. NN Group en TNT Express hielden de winsten met een plus van 0,1 procent beperkt. Syquant Capital meldde dinsdag een eerste belang van ruim drie procent in het postbedrijf. In de AMX kon het volatiele OCI op bijval van beleggers rekenen. Het aandeel steeg 0,7 procent, gevolgd door TomTom dat bijna 1,0 procent meer waard werd. Intertrust maakte echter een koersval van 3,7 procent. Ook NSI kon met een min van 0,7 procent niet in het groen komen. Onder de kleinere fondsen steeg Accell Group 2,9 procent, terwijl Kiadis Pharma 1,9 procent daalde. Fagron, dat dinsdagochtend de laatste horde nam om de geplande kapitaalverhoging van 220 miljoen euro door te zetten, steeg 1,5 procent. De specialist in magistrale bereidingen meldde vanochtend een afwikkelingsovereenkomst te hebben gesloten met enkele voormalige medewerkers van het Amerikaanse bedrijfsonderdeel Bellevue Pharmacy over retentiebonussen en incentive-plannen. De ruim 6,7 miljoen aandelen van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos, waarop samenwerkingspartner Gilead Sciences zich in januari heeft ingeschreven, zijn toegelaten tot de verhandeling op de beurs in Brussel en Amsterdam. Gemalto kreeg een opdracht van het Thaise Electronic Transactions Development Agency om de laatste versie van de LinqUs Mobile ID-technologie te leveren aan Electronic Transactions Development Agency. Financiële details werden niet vrijgegeven. Berenberg verlaagde het koersdoel op Vastned van 50,00 naar 46,00 euro. Het koopadvies werd gehandhaafd. Buitenland Wall Street kreeg maandag een impuls door een stijging van de Amerikaanse olieprijs naar de hoogste stand in ruim een half jaar tijd, na onder meer een opmerkelijk rapport van Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbank, die bekend stond als een van de grootste pessimisten voor wat betreft de ontwikkeling van de olieprijs, signaleerde dat het overschot op de oliemarkt snel is omgeslagen naar een tekort vanwege onder meer bosbranden in Canada, stakingen in Koeweit en productieonderbrekingen in Nigeria. De zakenbank, die eerder nog een olieprijs van 20 dollar voorzag, verhoogde zijn taxaties voor de olieprijs voor zowel het tweede kwartaal als voor de tweede jaarhelft naar respectievelijk 45 en 50 dollar per vat. Een juni-future op een vat West Texas Intermediate koerste maandagavond ruim drie procent hoger naar 47,72 dollar per vat. Vanochtend steeg de future in de Aziatische handel met een procent verder naar 48,16 dollar.

Mocht de olieprijs boven de 50 dollar uitkomen dan zou dit als een sneeuwbaleffect kunnen werken en worden shortposities naar verwachting gesloten, aldus van der Does in een reactie op de recent scherp opgelopen olieprijs.

Het Amerikaanse sentiment werd verder positief beïnvloed door een belangenmelding in Apple. Superbelegger Warren Buffett meldde maandag via zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway een belang ter waarde van bijna 900 miljoen dollar per eind maart in de fabrikant van onder meer de iPhone, toen het aandeel noteerde rond 110 dollar. Beleggers kozen het spoor van de vermaarde lange termijn belegger en het aandeel van ’s werelds duurste onderneming koerste krap vier procent hoger naar 93,88 dollar. De beurs in Tokio kreeg vanochtend naast de oplopend olieprijzen ook een duwtje in de rug door een opwaartse bijstelling van de Japanse industriële productie in maart en een lichte verzwakking van de yen. De Nikkei index klom 0,8 procent. In Sydney won de All Ordinaries index krap een procent onder aanvoering van de grondstoffenfondsen BHP Billiton en Rio Tinto. De Shanghai Composite was een dissonant met een verlies van een half procent. Beleggers kijken vandaag met name naar Amerikaanse en Britse inflatiecijfers. Tevens worden cijfers over de industriële productie uit de Verenigde Staten vrijgegeven.   Slotstanden Wall Street De Dow Jones index sloot maandag een procent hoger op 17.710,71 punten, de breder samengestelde S&P 500 index dikte ook een procent aan op 2.066,66 punten en techbeurs Nasdaq won zelfs 1,2 procent op 4.775,46 punten. Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20 26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.