Zou jij het voorbeeld volgen van iemand die al rijk is? Veel hangt er natuurlijk van af hoe die andere persoon rijk geworden is, maar 2/3 van ’s werelds miljardairs heeft zijn fortuin zelf opgebouwd. Jongeren zijn ook veel meer bezig met hun zoektocht naar succes en rijkdom dan andere generaties. Het is dus handig om te weten wat rijke jongeren vandaag doen. Wil je meespelen in het verhaal van de rijke jongeren, lees dan onderstaande 4 financiële gewoontes en begin er zelf zo snel mogelijk aan.
# 1. Rijke jongeren omarmen beleggen
Veel jongeren hebben het moeilijk met beleggen. De dotcom-bubbel en vooral de financiële crisis liggen nog vers in het geheugen. Ze hebben gezien welke schade beleggen op de aandelenmarkt kan aanrichten. Ze vergeten daarbij echter dat de beurzen (tot op heden) altijd herstellen en dat de aandelenmarkt een enorm potentieel biedt op lange termijn, net wat jongeren hebben. Uit onderzoek blijkt dat 93% van de jongeren weigerachtig staat tegenover de aandelenbeurs. Wantrouwen en een gebrek aan kennis liggen aan de basis. Bij rijke jongeren is hier echter geen sprake van. In plaats van angst te hebben geld te verliezen, hebben ze er vertrouwen in dat hun beleggingen in waarde zullen toenemen. Ze houden gemiddeld de helft van hun activa in cash en spenderen de andere helft aan aandelen.
# 2. Beleggen op basis van hun eigen waarden
45% wil anderen helpen en doet dit vooral via beleggingen. Ze kiezen hun investeringen dan ook op basis van de waarden waarin ze geloven. Ze vinden het minder belangrijk dat hun geld meer of minder opbrengt dan bijvoorbeeld de S&P500, ze willen er vooral beter van worden, sociaal en economisch. Dit kan vooral op lange termijn tot een beter resultaat leiden.
# 3. Ze maken niet te veel schulden
67% van de rijke jongeren gebruikt liever cash geld dan plastiek. Ze hebben het al helemaal niet voor kredietkaarten. Hierdoor stapelen ze veel minder schulden op waardoor ze meer kansen hebben om hun rijkdom uit te breiden, ze moeten namelijk geen interest betalen. Hierdoor kunnen ze hun geld voor andere zaken gebruiken. Heb je zelf nog (veel) schulden, loont het de moeite om eerst die schulden weg te werken. (Hoe je dat het beste doet, lees je hier) Eens de schulden afbetaalt, kan je het vrij gekomen budget gebruiken om je spaarrekening aan te vullen of beginnen beleggen.
# 4. Rijke jongeren stellen financiële doelen
Rijke jongeren modderen niet gewoon wat aan, 66% stelt financiële doelstellingen op lange termijn. Doelstellingen maken is een goede manier om jezelf te motiveren. Hoe specifieker je doelen, hoe gemakkelijker het is je focus op de hoofdprijs te houden. Stel doelen op lange termijn maar ook stapsgewijze korte termijn doelen voor een hogere focus.