De Amsterdamse beurs is dinsdag fors hoger gesloten, terwijl de euro daalde. Na een valse start wist de AEX gestaag op te klimmen, waarbij de winst breed gedragen werd. Uiteindelijk sloot de hoofdgraadmeter op het Damrak 2,1 procent in de plus op 441,66 punten, terwijl de Midkap 1,1 procent steeg.

"Het was een zeer optimistische, sterke sessie waarin we zwak begonnen maar toch de weg naar boven zijn ingeslagen", vatte Tycho Schaaf van onlinebroker Lynx de dag samen.

Hij wees op de weg van de minste weerstand aan de bovenkant. "Vorige week hadden we moeite uit de trading range te komen maar daar zijn we nu uitgebroken", legde de beleggingsspecialist uit. "De richting is duidelijk gekozen en ik schat in dat we voorlopig althans de weg naar boven voortzetten."

Volgens Schaaf was er vandaag geen specifiek nieuws dat de markt bewoog en was de winst "breed gedragen." Verder kent de markt momenteel volgens hem twee thema’s, namelijk het aanstaande EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk en de mogelijke renteverhoging door de Federal Reserve. Van dat laatste lijken beleggers steeds meer doordrongen, wat bijdraagt aan een sterkere dollar.

De euro/dollar noteerde na het sluiten van de AEX 0,7 procent lager op 1,1142. De sterke dollar zorgt ervoor dat andere zogenoemde veilige beleggingen, zoals goud, minder in trek zijn.

Macro-economische cijfers lieten dinsdag zien dat de Duitse economie in het eerste kwartaal conform de verwachting is gegroeid. De Duitse ZEW-index liet daarentegen een behoorlijke daling zien.

"Het ZEW-cijfer van 6,4 toont aan dat beleggers [in Duitsland] nerveus zijn", zei marktanalist Naeem Aslam van Think Forex in reactie op de data. Volgens hem heeft de scherpe daling echter vooral te maken met de zorgen over een Brexit.

Olie wist vandaag na een lagere start op te klimmen. Rond het slot in Amsterdam noteerde de prijs voor een vat WTI 1,2 procent hoger op 48,64 dollar, terwijl Brent 0,6 procent meer waard werd op 49,22 dollar.

Stijgers en dalers

Dinsdag kleurde de hele AEX groen. Met name financials deden het goed, volgens Schaaf omdat zij baat hebben bij een renteverhoging van de Federal Reserve. Daarbij kwam Goldman Sachs ook met een redelijk positief rapport over de bankensector in de Benelux.

De Amerikaanse zakenbank verhoogde zijn advies op ING Groep van Neutraal naar Kopen bij een ongewijzigd koersdoel van 15,00 euro. Goldman Sachs schreef dat ING profiteert van een positief groeimomentum en dat de bank goed gekapitaliseerd is. Het aandeel sloot 3,9 procent hoger.

Goldman Sachs gaf ABN AMRO in hetzelfde rapport een initieel Neutraal advies en een koersdoel van 23,50 euro. Volgens de zakenbank zit ABN AMRO in de positie om een gezond rendement te leveren, van ongeveer 10 procent op het eigen tastbare vermogen (RoTE) in 2018, maar groeit de bank minder sterk dan sectorgenoten in de Benelux en zijn er meer risico’s op het gebied van regelgeving. Het aandeel ABN AMRO sloot 3,2 procent hoger.

Ook verzekeraars Aegon en NN sloten de dag in het groen, met koerswinsten van respectievelijk 4,6 en 3,6 procent.

In de Midkap was het OCI dat de lijst aanvoerde, met een stijging van 5,5 procent. Daarmee werden verliezen van een dag eerder deels goedgemaakt.

BE Semiconductors daalde 1,4 procent en droeg daarmee de rode lantaarn terwijl Galapagos 0,6 procent prijsgaf. Maandag sloot het aandeel nog ruim 7 procent hoger na een tv-optreden van CEO Onno van de Stolpe in Business Class afgelopen weekend.

Onder de kleinere fondsen was Value8 opnieuw de gebeten hond, met een koersval van 4 procent. Het investeringsvehikel gaf deze maand al meer dan een kwart aan beurswaarde prijs na stevige kritiek op de boekhoudkundige waarderingen van de deelnemingen van het fonds.

Het lokaal genoteerde ForFarmers, dat vandaag een debuut maakte op Damrak, sloot op 6,95 euro, wat 7 procent hoger was dan de referentiekoers die voorafgaand aan de notering werd afgegeven. Analisten van SNS Securities stelden dat een krachtige balans en parate kennis bij de veevoeder voor een sterke basis zorgt om uit te breiden in bestaande markten. De marktvorsers menen dat een goed uitgevoerde overnamestrategie voor een opwaarts potentieel kan zorgen. De koers van het aandeel kan daarbij stijgen naar 9 tot 10 euro.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de handel in Amsterdam noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,3 procent hoger op 2.074 punten. De Dow Jones index steeg 1,2 procent en de Nasdaq 1,7 procent.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.