Beursaspirant Philips Lighting staat voor grote uitdagingen. Dit stelden analisten tegenover ABM Financial News aan de vooravond van de beursgang op Euronext Amsterdam door de afsplitsing van Philips. Analisten van Jefferies concludeerden op basis van de inhoud van het prospectus dat de activiteiten van Philips Lighting op het vlak van gloeilampen “structureel krimpen” met zo’n 15 procent per jaar. In de markt voor LED kampt Lighting bovendien met veel sterkere concurrentie en het onderdeel Home, dat verlieslatend is, is te klein om een verschil te kunnen maken. LED groeit wel hard, in 2015 met 27 procent, maar Jefferies betwijfelt of dit houdbaar is, aangezien de toetredingsdrempels voor deze markt, in tegenstelling tot de groeilampenmarkt, lager zijn. De toekomst van Lighting hangt volgens de marktvorsers van de Amerikaanse zakenbank dan ook af van de activiteiten voor de professionele markt, die goed zijn voor 37 procent van de omzet van Lighting, maar “veel minder” winstgevend dan bij belangrijke sectorgenoten. De marge van 5 procent steekt schril af tegen de bijvoorbeeld 14 procent marge bij concurrent Acuity. Analist Peter Olofsen van Kepler Cheuvreux komt in grote lijnen tot dezelfde conclusie als Jefferies. Philips Lighting is een grote speler in traditionele verlichting met hoge marges, maar die markt krimpt sterk, constateerde Olofsen.
Als ze de voorgenomen margeverdubbeling bij de sectoren Led en Professional willen halen, en het verlies bij de consumententak willen ombuigen in een positief resultaat, zullen ze heel fors moeten snijden in de kosten en fabrieken moeten sluiten, aldus de marktvorser van Kepler Cheuvreux. Ook gezien de toetreding van nieuwe spelers in de Led-groeimarkt, betwijfel ik of ze de margeambities kunnen realiseren, voegde de analist toe.
Vermogensbeheerder Albert Jellema van ProBeleggen ziet nog veel haken en ogen bij Philips Lighting, zo zei hij voor de camera van ABM Financial News. Een belangrijke overweging voor Jellema is dat de beursgang een “haastklus” lijkt nadat private equity afhaakte voor de verlichtingstak van Philips. “Terwijl het eigenlijk een perfecte kandidaat zou zijn voor deze spelers”, aldus Jellema, wijzend op de relatief lage schuld, het hoge rendement op de vrije kasstroom en de ruimte om nog flink te herstructureren. Jellema is van mening dat Philips Lighting laag is gewaardeerd, maar dat is ook terecht, gezien alle risico’s die de vermogensbeheerder ziet. Introductiekoers Philips heeft op 16 mei de indicatieve prijsbandbreedte voor de beursgang van Lighting vastgesteld op 18,50 tot 22,50 euro per aandeel. Donderdag nabeurs wordt de definitieve introductiekoers bekendgemaakt. Volgens persbureau Reuters is deze bandbreedte inmiddels al verkleind naar 19,00 tot 20,00 euro. In totaal zal Philips vrijdag een kwart van de aandelen, dat wil zeggen 37,5 miljoen stuks, naar de beurs brengen. Daarmee wordt de verlichtingstak, inclusief schulden, en uitgaande van de officiële prijsbandbreedte gewaardeerd op 4,32 miljard tot 4,92 miljard euro. Philips wil het resterende belang van 75 procent in Lighting in de komende jaren ook van de hand doen. “Afhankelijk van de marktomstandigheden kan dat binnen een jaar, maar het kan ook twee of drie jaar in beslag nemen”, zei CEO Frans van Houten op 16 mei. Philips zal de opbrengst van de beursgang aanwenden volgens het geldende kapitaalallocatiebeleid, voegde de topman toe. “Dat betekent een combinatie van benutting voor acquisities en teruggave aan aandeelhouders.” In het eerste kwartaal van dit jaar was de tak Lighting goed voor een omzet van krap 1,7 miljard euro en een aangepast bedrijfsresultaat (EBITA) van 121 miljoen euro, op een totale kwartaalomzet van Philips van 5,5 miljard euro en een aangepast bedrijfsresultaat van 374 miljoen euro. Philips Lighting zal bij de beursgang circa 950 miljoen euro aan schuld hebben en beschikken over een doorlopende kredietfaciliteit van maximaal 500 miljoen euro. De kaspositie zal dan ongeveer 300 miljoen euro bedragen. Eric Rondolat zal Lighting gaan leiden als bestuursvoorzitter, bijgestaan door Rene van Schooten als financieel directeur. Philips Lighting behoudt zijn hoofdkantoor in Eindhoven en heeft een licentie van tien jaar op de merknaam Philips, met de optie tot verlenging van nog eens tien jaar. Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20 26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.