De Amsterdamse beurs is dinsdag lager gesloten waarbij vrijwel alle fondsen van de hoofdgraadmeter lager eindigden. De AEX sloot 0,9 procent lager op 447,87 punten, terwijl de Midkap 0,4 procent daalde.

Indexzwaargewichten als ING, Royal Dutch Shell en Unilever leverden aardig in, terwijl ArcelorMittal de uitblinker was in positieve zin.

Macro-economische data vielen over het algemeen tegen en met name Amerikaanse cijfers stelden teleur.

Zo kromp de bedrijvigheid in de regio Chicago in mei en nam het consumentenvertrouwen zoals The Conference Board dat meet af. De inkoopmanagersindex daalde van 50,4 naar 49,3. Het consumentenvertrouwen verslechterde van 94,7 in april, naar 92,6 in mei.

Inflatiecijfers uit de eurozone, die belangrijk zijn voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank, lieten opnieuw een daling van de consumentenprijzen zien. Het prijspeil daalde in mei met 0,1 procent, na een afname van 0,2 procent in april.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Forex lijkt de stijging van de olieprijs eindelijk zijn weg te vinden naar de economie. En alleen een veel slechter cijfer had volgens hem nog voor vuurwerk kunnen zorgen bij het rentebesluit van de ECB aanstaande donderdag.

Volgens marktanalist Ron van der Does van IG is dat rentebesluit eigenlijk hetgeen waar beleggers momenteel op wachten, samen met het Amerikaanse banenrapport vrijdag. 

De euro noteerde dinsdag rond het slot in Europa op 1,1134 dollar.

De olieprijzen noteerden dinsdag aanvankelijk lager maar wisten gedurende de dag de weg omhoog te vinden. Een vat West Texas Intermediate was rond het slot in Europa een half procent duurder op 49,85 dollar. Voor Brent werd per vat ook 0,5 procent meer betaald, op 50,63 dollar.

Veel aandacht gaat deze week uit naar de bijeenkomst van de OPEC, op donderdag. De vergadering in Wenen zal echter weinig resultaat opleveren.

“Vanuit Saoedisch perspectief, met de olieprijzen die hun bodem hebben bereikt in het eerste kwartaal, lijkt er geen enkele reden te zijn om alsnog terug te keren naar een prijsondersteunende strategie en om te snijden in de productie, want dit leidt alleen maar tot hogere prijzen en dat trekt meer productie aan van niet-OPEC landen, en dan met name Amerika”, zei analist Dominick Chirichella van het Energy Management Institute. De marktvorser verwacht dan ook geen vuurwerk bij de vergadering van het oliekartel.

Stijgers en dalers

Onder de 25 hoofdfondsen eindigden er slechts vier in het groen, met staalconcern ArcelorMittal als koploper met een winst van 3,8 procent, gevolgd door verzekeraar NN Group met een winst van 1,8 procent. ING Groep leverde 1,9 procent in en Royal Dutch Shell daalde 1,6 procent.

Grootste daler was Boskalis met een min van 2,4 procent. Een rechter oordeelde na een hoger beroep van Boskalis dat bodemonderzoeker Fugro niet verplicht is om een omstreden beschermingsconstructie ter stemming voor te leggen aan de aandeelhouders, waardoor een overname door Boskalis minder aannemelijk is geworden. Boskalis liet dinsdag weten de beslissing van de rechter te accepteren.

Fugro blijft nu één van de best beschermde bedrijven op de beurs en de kans dat een mogelijk vijandig overnamebod van Boskalis slaagt is vrijwel nihil, zei Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers. Gezien de zeer moeilijke marktomstandigheden ziet de marktvorser nog weinig verbetering voor Fugro, maar het concern heeft goed grip op de kasstroom en Versteeg verwacht dan ook niet dat de koers nieuwe dieptepunten zal vinden. 

Fugro verloor vandaag 3,6 procent en droeg daarmee de rode lantaarn in de Midkap.

Bouwer BAM voerde de AMX index aan, met een winst van 3,6 procent, na de ondertekening van een contract voor de bouw van de Fehmarnbelttunnel. Aperam dikte 2,7 procent aan.

Flow Traders, dat maandag nabeurs marktcijfers bekendmaakte die wezen op krimpende handelsvolumes in april, verloor 2,8 procent. 

Delta Lloyd, dat de voorwaarden voor de verkoop van zijn belang in Van Lanschot bekendmaakte, leverde 1,6 procent in als gevolg van onzekerheid over het slagen van de verkoop. 

Onder de kleinere fondsen was Van Lanschot de grootste daler met een verlies van 5,5 procent. Het aandeel in de private bank uit Den Bosch ging onderuit nadat Delta Lloyd bekendmaakte zijn grote belang van 30,2 procent aan beleggers aan te bieden voor 15 tot 18 euro. 

Analist Cor Kluis van Rabobank merkte daarbij op dat de plaatsing niet is onderschreven door de zes begeleidende banken, wat erop wijst hoe moeilijk er kopers te vinden zijn voor dit grote belang in de kleine bank, die worstelt met de zware kapitaaleisen in Nederland. Eerdere pogingen van Delta Lloyd om het belang te verkopen, om zijn kapitaalbuffer te versterken, mislukten.

Esperite won ruim 25 procent. De stamcelbank ontkende in financiële problemen te verkeren, zoals Het Financieele Dagblad maandag schreef, toevoegend de suggesties als “ongepast” te beoordelen.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.