De problemen in China stapelen zich op. Dat er teveel geld het land uitgaat was al bekend. Nu blijkt ook dat er te weinig geld het land binnen komt. Dit stelt Christopher Balding, hoogleraar aan de Universiteit van Peking. “Met man en macht probeert de Chinese regering dit tegen te gaan”, aldus de Balding.
Yuan
De geldinvoer is momenteel op aan het drogen en is dit jaar al 40% minder dan vorig jaar om deze tijd. Volgens Balding zet deze ontwikkeling, naast een omvangrijke gelduitvoer, nog meer druk op de RMB (yuan). Om de wisselkoers te bepalen moeten deze twee zaken tegen elkaar worden afgewogen. China devalueerde de Yuan in Augustus van vorig jaar, enkele dagen voordat zakenbank Goldman Sachs opmerkte dat de gelduitvoer zeer proportioneel was. De Chinese regering doet alles in haar haar macht om de gelduitvoer te beteugelen, maar het is niet genoeg zolang er geen geld het land binnen komt.
Tweede helft 2016
Meestal trekken de investeringen in het land aan in de tweede helft van het jaar. Maar misschien is het nu anders, omdat de stimuleringsmaatregelen steeds minder effect sorteren. Uitstaande kredieten zijn momenteel nog niet productief genoeg. Een analist van Barclay Bank is positief over de huizenmarkt, het vertragende effect van nieuw uitgegeven kredieten in het eerste kwartaal van 2016 en het soepele fiscale beleid. Zorgen zijn er met betrekking tot groeivertraging en de onhoudbaarheid van de enorme hoeveelheden krediet die de afgelopen periode is verstrekt. Met name aan de bedrijvenkant. Professor Balding is van mening dat de investeringen in China in de tweede helft van sterk moeten aantrekken.
“Ik ken niemand die staat de popelen om in China te investeren. Chinese en buitenlandse investeerders roepen in koor: Blijf weg uit China” – Christopher Balding – Universiteit van Peking