De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag zonder directe aanleiding flink lager gesloten.

De AEX eindigde 2,3 procent in het rood op 435,77 punten, de AMX noteerde 1,9 procent lager op 648,06 punten en de AScX verloor 1,3 procent op 764,76 punten.

Volgens Arne Petimezas van AFS Group was er “niet echt een directe aanleiding” voor de fikse verliezen, maar “zag je het in de loop van de week opbouwen”. De analist wees daarbij op de aangesterkte Deense kroon en de Zwitserse frank ten opzichte van de euro, “wat zich verspreidde naar andere markten” zoals overheidsobligaties en het muntpaar dollar/yen. 

“Op de achtergrond kregen beleggers wat somber nieuws”, concludeerde Petimezas, toevoegend dat ook de peilingen over een Brexit de markt blijven bepalen. Donderdag 23 juni mag Groot-Brittannië stemmen over het lidmaatschap in de Europese Unie, waar mensen volgens de analist van AFS Group “toch wat nerveus voor beginnen te worden”.

“Heel lastig” en vooral “niet te voorspellen”, aldus Petimezas over de peilingen in aanloop naar het referendum. 

Beleggers moesten het vrijdag stellen met een matig gevulde beursagenda. Uit Duitsland kwamen weinig verrassende inflatiecijfers naar buiten. Op maandbasis nam het prijspeil afgelopen maand met 0,3 procent toe, terwijl de groei op jaarbasis 0,1 procent bedroeg. In april stegen daalden de consumentenprijzen nog met 0,4 procent op maandbasis en 0,1 procent op jaarbasis.

De productie in de Franse industrie steeg in april op maandbasis met 1,2 procent, ruim meer dan de geraamde stijging van 0,2 procent. In maart was er nog sprake van krimp met 0,4 procent. 

De euro/dollar noteerde rond het sluiten van de beurzen in Amsterdam op 1,1275. Het muntpaar noteerde bij aanvang van de handelsdag nog op 1,1307.

De prijs voor een vat ruwe olie daalde tot onder de psychologische grens van 50,00 dollar. Een juli-future op een vat West Texas Intermediate noteerde 2,0 procent in het rood op 49,55 dollar en een augustus-future Brent werd 2,0 procent minder waard op 50,92 dollar.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen was TNT Express de enige stijger met een minieme winst van 0,1 procent. Op de pakketbezorger rust evenwel een overnamebod van het Amerikaanse FedEx. 

Het doorgaans volatiele aandeel ArcelorMittal hield de schade beperkt met een verlies van 0,2 procent. Kepler Cheuvreux hervatte het volgen van de staalreus hervat met een koopadvies. De analisten denken dat het nog te vroeg is voor beleggers om hun winsten te pakken, aangezien ArcelorMittal in het tweede en derde kwartaal waarschijnlijk meer winst zal behalen dan verwacht. Ook houden de marktvorsers rekening met een mogelijk herstel van de staalprijzen in Amerika, Canada en Mexico.

Randstad gaf liefst 4,8 procent prijs na aangekondigde overname van het Japanse Careo Group. De uitzender neemt het bedrijf in zijn geheel voor een niet bekendgemaakt bedrag over. Randstad ziet met de overname zijn positie in de regio Tokio verdubbelen, alsmede in de sector voor IT en ingenieurs.

Grootste daler was Aegon met een verlies van 4,8 procent, dat deze twijfelachtige eer moest delen met Randstad. Ook verzekeraar NN Group lag er niet goed bij en verloor 3,5 procent. Financials ABN AMRO en ING Groep daalden respectievelijk 2,2 en 4,2 procent.

In de Midkap was Intertrust de enige stijger met een winst van 0,1 procent. Het grootste verlies kwam voor rekening van Arcadis met 4,7 procent. TomTom kelderde 4,0 procent, nadat het navigatiebedrijf donderdag met een dagwinst van 6,3 procent juist nog duidelijk wist te profiteren van een aangekondigde samenwerking met de Zweedse autobouwer Volvo.

Air France-KLM stond flink onder druk met een verlies van 4,4 procent. Zaterdag gaat een vier-dagen durende pilotenstaking van start. De staking valt samen met het Europees Kampioenschap voetbal, waarbij velen naar het land afreizen. In 2015 kostte een pilotenstaking het concern grofweg een half miljard euro. CEO Frédéric Gagey van Air France liet donderdag weten dat de stakingen het concern dit keer circa 5 miljoen euro per dag kosten. Met het vertrek van CEO Alexandre de Juniac aan het hoofd van de luchtvaartgroep wordt er gesproken van “een onbestuurbaar concern”. 

Onder de kleinere fondsen steeg Probiodrug 1,8 procent en schreef Van Lanschot 1,7 procent bij. AMG Advanced Metallurgical Group verloor 3,3 procent. 

Zowel verzekeraar ASR als uitbater van Europese fitnessclubs Basic-Fit maakten hun debuut op het Damrak. ASR besloot de eerste handelsdag met een winst van 2,6 procent, terwijl Basic-Fit juist een verlies van 3,3 procent liet optekenen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de beurs in Amsterdam noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent in het rood op 2.100,80 punten. De Dow Jones index verloor 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq gaf 1,0 procent prijs. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.