Goud en zilver kopen Wil je mee op de goudtrein met een goud ETF? Wanneer we zeggen dat goud tot nu toe een boerenjaar achter de rug heeft, trappen we in feite een open deur in. Terwijl de goudprijs een dikke 20% hoger staat in 2016 staan verschillende goudmijnaandelen al dubbel zo hoog. Wie nu nog op deze trein wil stappen, moet weten waar hij aan begint. ETF’s zijn bijzonder populair tegenwoordig. Ook op de goudmarkt zien we tal van ETF’s verschijnen die het beleggers gemakkelijker maken om goud en goudmijnaandelen te kopen en te verkopen. Wat moet je nu weten over deze ETF’s?

GLD is niet de enige goud ETF

SPDR Gold Trust ETF (NYSE:GLD) is veruit de grootste goud ETF (zo’n $35 miljard) om de goudprijs te volgen, maar het is niet de enige manier om te beleggen in fysiek goud via de aandelenmarkt. Je kan ook beleggen via de iShares Gold Trust ETF (NYSE:IAU). Deze ETF heeft $8 miljard in goud en is zelfs 0,25% goudkoper dan GLD in beheer.

Je kan ook beleggen in goud futures

ETF’s zoals GLD en IAU beleggen in fysiek goud. Dit goud wordt opgeslagen in kluizen. Maar er zijn ook ETF’s die beleggen in futures op de goudmarkt, papieren goud dus. Dit kan via PowerShares DB Gold ETF (NYSE:DGL) en UBS ETRACS CMCI Gold Total Return ETN (NYSE:UBG). Futures zijn duurder wanneer de prijs in contango noteert, maar goedkoper in backwardation.

Gelijkenissen tussen GDX en GDXJ

Bij de populairste ETF’s voor goudmijnaandelen bevinden zich de VanEck Vectors Gold Miners ETF (NYSE:GDX) en de VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF (NYSE:GDXJ). GDX staat algemeen bekend voor grotere goudmijnaandelen terwijl GDXJ bekend staat voor de junior en small caps. Maar de top-5 holdings van GDXJ zitten ook in GDX, zij het in mindere mate. GDX en GDXJ kopen voor een goede spreiding in goudmijnaandelen is dus niet vanzelfsprekend.

Goud met een hefboom

Net als met alle andere producten op Wall Street kan je ook goud en goudmijnaandelen kopen met een hefboom. Deze instrumenten waren echte welvaartsvernietigers de laatste jaren, maar staan bovenaan de top performers in 2016. Je moet hierbij wel goed weten wat je doet. De goud ETF VelocityShares 3x Long Gold ETN (NASDAQ:UGLD) staat dit jaar al 60% hoger terwijl de goudmijn ETF Direxion Daily Gold Miners Index Bull 3x Shares ETF (NYSE:NUGT) al 300% in de plus staat. Goud met een hefboom

Koop geen goud ETF’s voor als het einde nabij is

Je moet ook goed weten waarom je goud koopt. Koop je goud om in te spelen op een stijgende prijs, ben je goed met een ETF als GLD. Maar wil je goud kopen als een soort van verzekering tegen monetair onheil of het einde van het systeem, dan moet je tastbaar, fysiek goud in bezit hebben. In dat geval ben je niet veel met een ETF. Enkel de VanEck Merk Gold Trust ETF (NYSE:OUNZ) is hierop een uitzondering. Daar kan je zonder problemen levering van je fysiek goud vragen in ruil voor je deelbewijzen.