ABN AMRO heeft zijn verwachtingen voor de olieprijs opwaarts bijgesteld, voornamelijk omdat er balans is ontstaan door een aanhoudende vraag en stabilisatie van het aanbod. Dit schreef analist Hans van Cleef van ABN AMRO woensdag in een maandelijks sectorrapport.

Van Cleef wees op het stevige herstel dat de olieprijzen sinds begin dit jaar hebben doorgemaakt. Eind mei kwamen de prijzen voor het eerst in zeven maanden weer op het niveau van 50 dollar per vat, terwijl de bodem in januari nog op 27 dollar lag voor Brent olie en op 26 dollar voor een vat West Texas Intermediate (WTI). De belangrijkste redenen voor het herstel is volgens de econoom het sluiten van short posities door hedgefondsen en tijdelijke productieverstoringen.

ABN AMRO heeft nu zijn prognose voor de olieprijzen voor eind dit jaar verhoogd van 55 dollar naar 65 dollar per vat. Van Cleef blijft nog wel altijd rekenen op een gemiddelde prijs dit jaar van 50 dollar. De marktvorser denkt dat de opwaartse prijsdruk vooral in het vierde kwartaal zichtbaar zal zijn.

Lagere productie

De econoom wees op meerdere oorzaken die leidden tot de opwaartse aanpassing van de taxaties. De olieprijs zal in de visie van Van Cleef in de komende maanden ondersteund worden omdat de productie van niet-OPEC landen verder onder druk zal komen te staan door de lage olieprijzen. “Hoewel de olieprijs de afgelopen maanden wat hersteld is, verwachten wij dat de olieproductie verder onder druk zal komen te staan, of in het gunstigste geval kan stabiliseren op het huidige niveau”, zei de oliespecialist. 

Algemeen was de verwachting dat de prijzen niet zouden stijgen omdat Iran meer olie zou gaan produceren, nadat sancties tegen het land begin dit jaar werden opgeheven. Volgens Van Cleef is inmiddels gebleken dat Iran de olieproductie veel sneller dan verwacht heeft kunnen terugbrengen tot het niveau van voor de sancties. Het land heeft aangegeven de productie met nog eens 10 procent op te willen krikken, maar het is volgens de sectorspecialist maar de vraag of dit op korte termijn ook gaat lukken. Iran heeft jarenlang onvoldoende geïnvesteerd in de eigen infrastructuur, zei Van Cleef. “Het structureel veel verder opvoeren van de olieproductie kan daarom lastig blijken te zijn.”

Niet alleen in Iran, maar ook in andere regio’s ziet de econoom de noodzaak voor flinke investeringen om zo een verhoging van de productie mogelijk te maken, aangezien er ook al investeringen nodig zijn om het productieniveau op peil te houden. Maar veel investeerders maken volgens ABN AMRO een pas op de plaats na de sterke prijsdalingen in 2015. De risico’s zijn vooralsnog volgens hen te hoog en daarom wachten investeerder liever af om te kijken of de recente prijsstijging houdbaar is.

“Een sterke productiegroei lijkt er dan op korte termijn ook niet aan te komen”, concludeerde Van Cleef.

Dollar

Hogere olieprijzen zullen volgens de econoom ook niet worden tegengegaan door een stijgende dollar. ABN AMRO verwacht niet dat er dit jaar renteverhogingen in Amerika zullen plaatsvinden, om de economie van het land zo te ondersteunen. De verwachting van de bank is dat de dollar daarom niet veel in waarde zal toenemen. De bandbreedte van ABN AMRO ten opzichte van de euro ligt op 1,10 tot 1,20 dollar. Momenteel noteert het valutapaar aan de onderkant hiervan.

Stijgende vraag

Als laatste argument wees Van Cleef erop dat de wereldwijde vraag naar olie waarschijnlijk zal blijven toenemen. De vraag zal naar verwachting dit jaar met circa 1,3 miljoen vaten per dag oplopen, vooral vanwege een sterkere vraag uit de opkomende markten in Azië. Het gaat hierbij voornamelijk om China en India. Er wordt verwacht dat de vraag sneller zal stijgen dan het aanbod. Dit zal volgens de econoom leiden tot een betere balans tussen vraag en aanbod wat ook een stijging van de olieprijzen tot gevolg zal hebben.

Bovendien is de opslagcapaciteit goed gevuld en wordt het volgens de econoom moeilijker om extra productie op te slaan. Daarom zal het overaanbod, dat sinds 2014 is gegroeid, verdampen denkt Van Cleef, en “mogelijk zelfs doorschieten in mondiale tekorten op de oliemarkt”.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.