Paras Anand, hoofd Europese aandelen bij vermogensbeheerder Fidelity International, is er vrij gerust in. Als er een Brexit zou komen, en dat is verre van zeker, dan zal er geen sell-off op de markten volgen.
Negatieve reclame is goed
Er is geen staat op de peilingen te maken. De Britse kranten hebben stelling genomen en koppen nu vooral over een mogelijke Brexit. Bookmakers schatten de kans dat de Britten in de EU blijven iets hoger in. Fidelity gaat daarin mee en denkt dat het Verenigd Koninkrijk op 23 juni tegen een uitstap zal stemmen. Het blijf-kamp vreest dat haar aanhangers zich berusten in een Brexit zonder dat de gang naar de stembus al is gemaakt. Maar krantenkoppen die schreeuwen dat een meerderheid van de Britten voor uittreding uit de EU is, kunnen tegenstanders juist aanzetten om te gaan stemmen. Onderzoek van Fidelity wijst uit: hoe hoger de opkomst, hoe groter de kans dat het Verenigd Koninkrijk in de EU blijft. Bij de Financial Times kunt u de stand van zaken over de poll volgen. En hier vindt u het laatste nieuws over wat wedkantoren van de Brexit-uitslag denken.
Brexit en financiële markten
Wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? Deze wordt vooral gedreven door neerwaartse politieke risico’s, zoals blijkt uit de daling van het Britse pond. Als de ‘blijvers’ winnen, zou dit kunnen leiden tot een opluchtingsrally. Maar aangezien de nervositeit in de markt al is ingeprijsd, leidt een Brexit waarschijnlijk ook weer niet tot een dramatische sell-off van het pond en Britse aandelen waarvoor alom wordt gevreesd, geeft Anand aan. Een Brexit kan het debat aanzwengelen over de onkreukbaarheid van EU. Anand acht het echter onwaarschijnlijk dat de integriteit van de eurozone onder druk komt te staan. “De Europese Unie is zich als organisatie al aan het vernieuwen. Ik denk niet dat een Brexit ertoe leidt dat andere landen achterelkaar de EU verlaten”, aldus Anand.