Bank of America Merrill Lynch heeft maandag vanwege de keuze van Britse kiezers om het lidmaatschap van de Europese Unie op te zeggen het advies voor Delta Lloyd verlaagd naar van Kopen naar Neutraal en het koersdoel verlaagd van 5,50 naar 4,13 euro.

De analisten van de Amerikaanse zakenbank verwachten dat een Brexit zal leiden tot langdurige economische en politieke onzekerheid, meer renteverlagingen en nog meer kwantitatieve verruiming door centrale banken, oplopende risico-opslagen op obligaties en zwakke aandelenmarkten.

Hoewel Delta Lloyd goed op koers ligt met de reorganisatie die het doorvoert, blijft het aandeel zeer gevoelig voor de financiële markten, wat voor beleggers volgens Bank of America genoeg reden is om nerveus te blijven en voor de analisten om het advies te verlagen.

Een stresstest door de analisten, waarbij de rente met 100 basispunten verder daalt, de risico-opslagen op obligaties met 100 basispunten stijgen en de aandelenmarkten met 20 procent dalen, leverde voor Delta Lloyd een daling van de Solvency II-ratio op van 46 procentpunt. Daarmee zou de Amsterdamse verzekeraar met afstand op de laagste buffer uitkomen van alle Europese verzekeraars die de Amerikaanse bank volgt. 

NN Group werd ook hard geraakt, met een daling van 42 basispunten, maar bleef desondanks een van de de best gekapitaliseerde verzekeraars in de stresstest van Bank of America. 

Opvallend is dat Aegon nagenoeg ongehavend door de stresstest kwam, met een daling van slechts vijf basispunten.  

Bank of America herhaalde het Neutraal advies voor Aegon en NN Groep, maar verlaagde wel het koersdoel. Aegon ging van 5,25 naar 4,26 euro en voor NN Group werd het koersdoel bijgesteld van 31,50 naar 27,00 euro.

Zorgen om Delta Lloyd breed gedragen 

Analisten van JP Morgan schreven voorafgaand aan het referendum al dat Delta Lloyd onder de verzekeraars de onderneming zou zijn die het meest gevoelig is voor een Brexit, omdat die kan leiden tot hogere risico-opslagen op obligatieportefeuilles. 

Op vrijdag wezen analisten van ING er op dat Delta Lloyd van de Nederlandse verzekeraars nog altijd de hoogste schuldpositie heeft, terwijl ook de kwaliteit van het eigen vermogen relatief slecht is. Dit betekent dat het aandeel in stresssituaties extra volatiel is.  

Het aandeel Delta Lloyd verloor maandag ruim 10 procent en was daarmee opnieuw een van de sterkste dalers op een somber gestemd Damrak. Sinds het Britse referendum van vorige week donderdag een overwinning voor het Leave-kamp opleverde, gaf het aandeel van de Nederlandse verzekeraar al meer dan 20 procent prijs.

Sectorgenoot Aegon verloor maandagmiddag 6,8 procent en NN Group hield het verlies beperkt tot 4,3 procent.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.