De Amsterdamse beurs is woensdag op verlies gesloten, wat het eerste verlies in vijf handelssessies markeerde.

De AEX sloot 0,2 procent lager op 444,45 punten. Ook de AMX sloot op een verlies, met 0,4 procent tot 769,.29 punten en de AScX verloor 0,3 procent tot 618,.61 punten.

Met het verlies werd een winstreeks van vier handelssessies doorbroken, ondanks dat de Amsterdamse hoofdgraadmeter woensdag voor het overgrote gedeelte op winst noteerde. 

“We hebben een behoorlijke week achter de rug met al behoorlijke stijgingen”, zei Cees Smit van For Tomorrow, die verder de invloed van Wall Street onderstreepte. “Je zag in Amerika ook een beetje de rek eruit raken.”

De S&P 500 index en de Dow Jones index sloten dinsdag op de hoogste niveaus ooit, maar vlak voor het slot van de Amsterdamse handel doken de Amerikaanse beurzen omlaag, waardoor de AEX mee naar beneden werd getrokken.

“Het is toch een beetje hoogtevrees na het enthousiasme waarvan niet helemaal duidelijk is waar het vandaan kwam”, schetste Smit de situatie op de markt.

Obligaties waren woensdag weer in trek, zo toonde een veiling van Duitse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar, waar het schuldpapier de deur uit ging tegen een negatieve yield. “Een verdere mijlpaal in de meedogenloze daling van yields op overheidsobligaties wereldwijd”, zeiden analisten van KBC.

De olieprijzen verleenden woensdag geen steun voor de aandelenmarkten, in tegenstelling tot eerdere dagen. De prijzen stonden onder druk vanwege een minder sterke daling van de Amerikaanse olievoorraden dan verwacht. zo toonde het wekelijkse rapport van de Energy Information Administration (EIA). De voorraden daalden met 2,2 miljoen vaten, waar analisten van S&P Global Platts een daling van 3,25 miljoen vaten hadden voorzien.

De augustus-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,9 procent tot 44,91 dollar, terwijl september-futures op een vat Brent 2,1 procent prijsgaven op 46,40 dollar. Dinsdag sloten de olieprijzen nog hoger, nadat een rapport van de Organisatie van Olie Exporterende Landen vooruitzichten uiteenzette van een hogere vraag naar olie en een lagere productie in het komende jaar. 

Richtinggevende macro-economische indicatoren ontbraken woensdag. Beleggers kregen wel inzicht in de Franse consumentenprijzen, die in juni op maandbasis fractioneel stegen. Ook de Italiaanse prijzen liepen in juni licht op met 0,1 procent op maandbasis. De industriële productie in de eurozone is in mei gedaald, bleek uit een rapport van statistiekbureau Eurostat. 

Negatieve macro-publicaties overstroomden de markt deze week onder meer in de vorm van zwakke Chinese exportcijfers, terwijl de Japanse regering woensdag de ramingen voor de economische groei voor dit jaar verlaagde.

“Slechte cijfers werden als positief beschouwd omdat er dan meer stimulatie komt”, zei Smit, die erkende dat de stimulus echter vooralsnog uitbleef.

De Japanse kabinetschef Yoshihide Suga ontkende woensdag evenwel dat de Japanse overheid de inzet van “helikoptergeld” overweegt ter stimulering van de Japanse economie. De Japanse beurzen stegen deze week tot dusver met acht procent, vanwege de hoop op extra fiscale stimuleringsmaatregelen.

Voor donderdag kijken beleggers uit naar het rentebesluit van de Bank of England, dat volop in de aandacht staat nadat de Britten afgelopen maand voor een vertrek uit de Europese Unie kozen. 

“Er zijn mensen die een rentverhoging verwachten, maar ik verwacht eigenlijk dat er niets gebeurd”, zei Smit, die niet per definitie een negatieve marktreactie verwacht op het uitblijven van monetaire versoepelingen. “Als het verhaal bij het rentebesluit goed is, dan kan de markt uiteindelijk toch nog verder stijgen.”

De euro steeg woensdag in waarde ten opzichte van de dollar tot 1,1114 dollar, een stijging van 0,5 procent. “Met het gebrek aan macro-economische indicatoren en na een overreactie op Brexit en de hoop op nieuwe stimulus van centrale banken, wachten de valutamarkten op nieuwe katalysatoren”, zei hoofd valutastrategie Win Thin bij Brown Brothers Harriman.

Een stimulans voor de markten kan volgens Smit de reeks aan bedrijfspublicaties van Amerikaanse ondernemingen zijn, wat ook voor Amsterdam “de beurs zeker een goede impuls kunnen geven”, aangezien dat “de extra bevestiging [voor het enthousiasme op de markt] zou zijn”, zei Smit.

Stijgers en dalers 

In de hoofdindex noteerde de overgrote meerderheid in de plus, met Randstad, dat 1,8 procent bijschreef, als grootste stijger. De uitzender werd door Kempen & Co. op de kooplijst gezet, vanwege een aantrekkelijke verhouding tussen risico en opbrengst. 

Uitgevers RELX en Wolters Kluwer behoorden eveneens tot de grootste stijgers, en noteerden respectievelijk 0,8 en 0,6 procent hoger. Ook dinsdag waren de uitgevers al in trek onder beleggers.

Verder werd Gemalto 0,2 procent meer waard. Volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten zette Citi Research een koopaanbeveling op het fonds met een koersdoel van 71,00 euro. 

Onder de hoofdfondsen daalde ING Groep 1,0 procent. De bank liet woensdag weten van plan te zijn om de conversie van certificaten naar gewone aandelen op 26 juli 2016 in gang te zetten. Op die datum ontvangen beleggers automatisch en kosteloos één nieuw aandeel in ruil voor elk certificaat die zij in bezit hebben. 

Andere financials stegen juist, waaronder ABN AMRO met 0,3 procent en NN Group met 0,2 procent.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell werd in het licht van de dalende olieprijzen 1,6 procent minder waard en was daarmee de grootste daler achter ArcelorMittal, dat 1,7 procent verloor.

Grootste stijger in de Midkap was WDP met een winst van 1,6 procent.

PostNL daalde 3,7 procent en was daarmee de gebeten hond. Ook Air France-KLM stond onder druk met een verlies van 1,5 procent. 

Onder de kleine fondsen was het vooral Fagron dat opviel met een koersdaling van 7,2 procent, waarmee het hekkensluiter was. Analist Michaël Vlemmix van KBC Securities hervatte het volgen van de magistrale bereider met een Houden advies en een koersdoel van 8,00 euro. 

“We blijven momenteel aan de zijlijn totdat we meer zicht hebben op de ontwikkeling van de huidige operaties en de toekomstige koers van de onderneming”, aldus de analist.

Onder de kleinere fondsen steeg Koninklijke Brill maar liefst 6,7 procent, waarmee beleggers positief reageerden op de dinsdag nabeurs gepresenteerde voorlopige resultaten over het eerste halfjaar van 2016. De uitgever van wetenschappelijke publicaties zag de omzet met 8,8 procent stijgen in het afgelopen halfjaar ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, terwijl het bedrijfsresultaat (EBITDA) ruimschoots verdubbelde naar 1,7 miljoen euro. Brill hield de outlook voor 2016 ongewijzigd, waardoor de uitgever nog steeds mikt op een autonome groei in een bandbreedte van 1 tot 3 procent en een verbetering van de EBITDA-marge met 1 procent of iets meer. 

ICT Group was evenwel de grootste stijger met een winst van 7,5 procent. Ook dinsdag was het aandeel al in trek onder beleggers.

Tussenstanden Wall Street 

Rond het slot van de Amsterdamse aandelenbeurs noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager. De Dow Jones index verloor 0,1 procent aan waarde en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,2 procent. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.