Wall Street is vrijdag lager gesloten, terwijl data wezen op een vertraagde Amerikaanse economische groei in het tweede kwartaal, en verdeelde bedrijfscijfers druk op het sentiment uitoefenen. Plotseling herstellende olieprijzen verleenden daarentegen steun.
De S&P 500 index sloot 0,2 procent hoger op 2.173,60,, terwijl de Dow Jones index 0,1 procent afstond tot 18.432,24, en de Nasdaq 0,1 procent toevoegde tot 5.162,13.
De S&P 500 index en de Dow Jones kwamen daarmee uit op een winst op maandbasis van zo’n 3,0 procent, maar sloten op weekbasis licht lager. De Nasdaq sloot op een winst van 6,5 procent op maandbasis en een winst van 1 procent op weekbasis.
De eerste raming voor de economische groei in de Verenigde Staten wees op een groei van 1,2 procent in het bruto binnenlands product, wat ver onder de verwachting van een groei van 2,6 procent was. Een glansloze groei kan de intenties van de Federal Reserve laten ontsporen om op een geleidelijk tempo de rentetarieven te verhogen.
De Fed’s John Williams liet vrijdag weten dat de Fed de renteverhogingen wel doorzet. Negatieve rentes in de Verenigde Staten zijn volgens hem zeer onwaarschijnlijk. De Fed heeft pas één renteverhoging ingezet. De voorzitter van de Federal Reserve van San Francisco zei zich geen zorgen te maken over een groter risico of een recessie.
De bescheiden groei van 2,1 procent op jaarbasis kwam tot stand door een grote afname in bedrijfsinvesteringen, zei het ministerie van handel. Ondertussen werd de groei in het eerste kwartaal ook naar beneden bijgesteld tot 0,8% op jaarbasis, versus de voorafgaande raming van een 1,1 procent winst.
De cijfers vormden een forse tegenvaller. “Een echt slecht cijfer”, aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank. Hoewel signalen van de overheid vannacht volgens Marey al aangaven dat de 2,6 procent niet gehaald zou worden, was 1,2 procent toch echt niet voorzien.
Eerder op de dag had teleurstelling over het laatste monetaire beleidsbesluit van de centrale bank van Japan druk gezet op het sentiment. De centrale bank kondigde aan het inkoopprogramma van exchange-traded stock funds, ofwel ETF’s te vergroten. De BoJ liet het overige beleid ongewijzigd, wat tot teleurstelling onder beleggers leidde.
Dalles Fed-voorzitter Rob Kaplan zei vrijdag voor de Independent Bankers Association in New Mexico dat het monetaire beleid zijn beperkingen heeft bereikt in het stimuleren van de groei. Hij riep op tot structurele hervormingen om de groei te helpen aandrijven. Dit zou de centrale bank meer ruimte geven om de rentetarieven te verhogen.
Ondertussen bewoog de dollar na het nieuws van de centrale banken neerwaarts. Ten opzichte van de euro verloor de dollar 1,0 procent.
Dit stimuleerde de olieprijs, die eerder nog aanzienlijk lager stond. Een zwakkere dollar maakt olie goedkoper voor houders van andere valuta, wat veelal steun verleend aan de olieprijs.
De september future voor WTI-olie sloot uiteindelijk op de de New York Mercantile Index 1,1 procent hoger op 41,60 dollar per vat. Hiermee daalde de olieprijs op maandbasis alsnog zo’n 14 procent. Olieprijzen zijn zo’n 20 procent gedaald na de piek in juni.
“Geen enkele van de data die vandaag naar buiten kwamen positief en er was geen bedrijfsspecifiek nieuws dat de markten kon opstuwen. Olie dreef de aandelen vandaag hoger”, zei Kim Caughey Forrest, marktanalist en portfolio manager bij Fort Pitt Capital Group.
Stijgers en Dalers
Alphabet, de moedermaatschappij van Google, kon rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het concern donderdag na het slot van Wall Street een 24 procent hogere winst rapporteerde, dankzij een sterke vraag naar advertenties op zijn platform. Het aandeel voegde 3,3 procent toe.
Amazon.com steeg 0,9 procent, nadat het concern donderdag eveneens nabeurs positieve kwartaalresultaten publiceerde. Amazon verwacht in het derde kwartaal een omzet van tussen de 31 miljard en 33,5 miljard dollar, wat een verbetering zou zijn ten opzichte van de omzet van circa 25 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar en boven de gemiddelde analistenverwachting van een omzet van 31,6 miljard dollar.
Exxon Mobil had in het tweede kwartaal duidelijk lagere resultaten geboekt, als gevolg van de impact van de zwakke grondstofprijzen en lagere marges bij de raffinage tak. De chemie-tak bleef het goed doen. Het aandeel leverde 1,4 procent in.
Chevron steeg 0,7 procent, ondanks dat het concern in het rood dook in het tweede kwartaal, als gevolg van impairments en andere kostenposten.
UPS heeft in het tweede kwartaal een licht hoger resultaat en omzet geboekt, waarbij wijzigingen in de brandstofkosten en negatieve valuta-effecten op het resultaat drukten. Het aandeel verloor 0,6 procent.
Farmaceut Merck steeg 0,4 procent, nadat het concern over het tweede kwartaal beter dan verwachte resultaten presenteerde.
AbbVie won 2,3 procent nadat het concern zijn verwachting voor de aangepaste winst voor het volledige jaar opwaarts bijstelde.
Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.