De Amsterdamse beurs is woensdag met winst gesloten, aangejaagd door stijgende olieprijzen en de koerswinst die zwaargewicht ING boekte na positief ontvangen cijfers.
De AEX sloot 0,4 procent hoger op 440,36 punten, terwijl de AMX 0,2 procent inleverde tot 619,10 punten.
“De handelsvolumes toonden aan dat beleggers een afwachtende houding aannamen”, zei vermogensbeheerder Leo Montfrooij van TIE-INMAXXA echter. Volgens de marktvorser deden de markten het rustig aan met het oog op het rentebesluit van de Bank of England op donderdag.
“We hebben al een daling gehad, dus de vraag was of er ruimte was voor een verdere daling”, zei Montfrooij, nadat de AEX dinsdag in het rood dook onder aanvoering van de financials.
Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management wees erop dat de cijfers van ING over het afgelopen kwartaal hoger uitvielen dan verwacht. “Daarop steeg het aandeel aanzienlijk en gezien de redelijke weging van de bank in de AEX, kon de Amsterdamse beurs de winsten wat uitbreiden gedurende de ochtend”, aldus Van Eerden.
De beurzen kregen aan het einde van de handelsdag een extra steuntje in de rug van de stijgende olieprijzen, na een aanzienlijk grotere afname in de benzinevoorraden dan voorzien. In plaats van een afname van 300.000 vaten, zoals analisten geraadpleegd door The Wall Street Journal voorzagen, daalden de voorraden met 3,3 miljoen vaten.
De september-future op een vat West Texas Intermedaite steeg hiermee weer tot boven de 40 dollar per vat uit en noteerde bij het Amsterdamse slot op de New York Mercantile Index 2,4 procent hoger op 40,09 dollar per vat.
Op macro-economisch vlak kregen beleggers woensdag inzicht in de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector. De Spaanse dienstensector groeide in juli minder hard, terwijl in Duitsland en Italië de sector juist in een hoger tempo groeide. De Franse dienstensector bleek in juli weer te zijn gegroeid, na een krimp in juni.
De dienstensector in de gehele eurozone steeg in juli licht van 53,1 in juni naar 53,2 in juli. Volgens Van Eerden lagen de dienstensectoren er over het algemeen “erg goed” bij.
“De macro-cijfers waren redelijk, en markeerden per saldo een lichte vorm van optimisme. Met name Frankrijk viel positief op”, voegde Montfrooij daaraan toe.
De bedrijvigheid binnen de Britse dienstensector kromp in juli, en dat was voor het eerst sinds december 2012. “Er wordt nu toch wel actie door de Bank of England voorzien, of zinspeling op actie”, zei de vermogensbeheerder van TIE-INMAXXA. “Het kan ook sterk overkomen als uitgesproken wordt dat ze klaar staan om in te grijpen”.
Vanuit de Verenigde Staten werd bekend dat het aantal banen in de Verenigde Staten in juli in een licht hoger tempo is gegroeid dan voorzien. Afgelopen maand nam het aantal banen in de niet-agrarische private sector toe met 179.000 stuks, zo berekende loonstrookjesverwerker ADP. Verwacht was een groei van 178.000 banen.
De euro noteerde bij het slot van de Amsterdamse handel 0,4 procent lager ten opzichte van de dollar op 1,1175 dollar.
Stijgers en Dalers
In de AEX koersten 11 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van ING Groep dat 8,2 procent bijschreef na positief ontvangen kwartaalcijfers. De bank deed het afgelopen kwartaal beter dan voorzien. Voor ING als geheel kwam de nettowinst uit op 1.295 miljoen euro. In het tweede kwartaal van 2015 lag de winst op 358 miljoen euro. Analisten rekenden op 928 miljoen euro. Onderliggend bedroeg het resultaat voor belastingen voor de bankentak 2.009 miljoen euro, waar dit vorig jaar 1.601 miljoen euro was. Hier was 1.497 miljoen euro verwacht. Aandeelhouders kunnen een interim dividend van 0,24 euro per aandeel tegemoet zien.
Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten meende dat de cijfers van ING er goed uitzagen, mede dankzij de aanhoudende vraag naar kredieten. Wel wees de handelaar op de licht hogere eenmalige boekwinst op Visa Europe en het dividend dat 0,01 euro minder is dan gehoopt. Ook Kepler Cheuvreux bleek positief verrast met de cijfers en sprak van een “fikse meevaller” met een winst voor belastingen die 34 procent boven de consensus lag.
In het kielzog van ING steeg ABN AMRO 2,9 procent. ArcelorMittal won 0,1 procent, nadat de staalreus dinsdag nog ruim vijf procent aan beurswaarde prijsgaf.
“Het herstel van ABN AMRO valt wel bijzonder op, met nagenoeg 3 procent, wat vrij veel is in vergelijking tot de andere banken”, zei Montfrooij, die er verder op wees dat ABN AMRO überhaupt “niet zo hard naar beneden is gegaan, en harder ziet herstellen”. ABN AMRO is volgens de vermogensbeheerder minder gevoelig voor een Brexit. Ook de certificaten van Rabobank, die er in de stresstrest als slechtst uitkwam onder de Nederlandse banken, “liggen er nog goed bij”, meende Montfrooij.
Aegon steeg uiteindelijk 0,9 procent, ondanks nieuws dat De Nederlandsche Bank de verzekeraar een boete oplegde van 21.250 euro, doordat Aegon te laat was met het indienen van een rapportage over het tweede halfjaar van 2015. Verder gaf indexzwaargewicht Unilever 1,4 procent prijs, en Gemalto 1,2 procent. Onder de hoofdfondsen was Altice hekkensluiter met een verlies van 1,4 procent.
BAM en TomTom waren de koplopers in de Midkap met winsten van respectievelijk 2,4 en 1,8 procent. In de AMX was het verder ASM International die op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 1,4 procent. Flitshandelaar Flow Traders schreef 1,8 procent bij.
Vastgoedfonds WDP zag juist 2,4 procent aan beurswaarde verdampen en ook sectorgenoot NSI kon met een min van 1,9 procent niet in het groen komen. Air France-KLM was hekkensluiter met een verlies van 4,4 procent.
KLM werd geconfronteerd met een voorgenomen staking onder cabinepersoneel voor woensdagavond, die naar verwachting van de luchtvaartmaatschappij een impact van drie tot vier miljoen euro zou hebben. Een rechter besloot woensdag echter de staking op te schorten, meldde KLM aan het einde van de handelssessie, en komt volgende week donderdag met een oordeel. Tot die tijd verbiedt de rechter acties en werkonderbrekingen.
De meest recente staking bij Air France, die gister werd beëindigd, kostte het concern volgens een voorlopige schatting van Air France meer dan 90 miljoen euro.
Onder de kleinere fondsen steeg Fagron 6,2 procent, terwijl Lucas Bols 2,3 procent daalde.
Euronext won 0,7 procent. Het beursbedrijf zag de handelsvolumes in juli onder druk staan. De gemiddelde waarde van het dagelijkse handelsvolume daalde met 21,7 procent op jaarbasis naar circa 6,2 miljard euro. Wel kende juli dit jaar twee handelsdagen minder dan in 2015. Analist Jauke de Jong van AFS wees er op dat het nu al de vijfde maand op rij is dat de gemiddelde transactievolumes lager liggen dan een jaar geleden.
Het aandeel Hunter Douglas steeg slechts 0,1 procent, hoewel de halfjaarcijfers goed waren, met een stijging van de winst en omzet.
Tussenstand Wall Street
Rond het slot van de Europese beurzen noteerden de indexen op Wall Street hoger, met winsten van rond de 0,1 procent voor de Dow Jones index, S&P 500 en de Nasdaq.
Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.