Gouden medaille Van Avermaet Waarde is een relatief begrip. Wat voor de een waardevol is, is voor de andere waardeloos. Zo kan de waarde van een Olympische gouden medaille bijvoorbeeld meer voor de atleet betekenen dan voor een goudsmid. Hoeveel is een gouden medaille echt waard? CNN Money vond 3 mogelijke antwoorden.

# 1. Restwaarde: €450

Sinds de Olympische Spelen in Mexico wegen de medailles 176,5 gram. Enkel de medailles in Londen waren groter en wogen tussen 375 en 400 gram. Hoewel een gouden medaille mooi blinkt, bestaat het slechts uit een klein deel goud, zo’n 6 gram. De rest is een mengeling van zilver en koper. De huidige restwaarde van een gouden medaille ligt rond €320, voor de grotere medailles uit Londen kan dat oplopen tot €450. Wanneer de medaille uit puur goud zou bestaan, zou de waarde ervan oplopen tot zo’n €70.000.

# 2. Verzamelwaarde: €10.000 – €1 miljoen

Iedere Olympische Spelen worden er honderden gouden medailles uitgedeeld. Het is niet ongewoon dat minder bekende atleten hun medaille verkopen om er alsnog een financiële bonus aan over te houden. Er worden dan ook geregeld gouden medailles verkocht via allerhande veilingen. Een gemiddelde gouden medaille kan al snel €10.000 opleveren. Wanneer het een bekende medaille betreft met 6 gram of meer goud kan de waarde een veelvoud opleveren. De enige overgebleven gouden medaille van de vier van Jesse Owens uit 1936 werd in 2013 nog verkocht voor €1,3 miljoen.

# 3. Trainingswaarde: +€100.000

Een andere manier om naar de waarde van een medaille te kijken is naar de kostprijs van de deelnemer om het goedje te winnen. Het is niet ongewoon dat de trainingen, coaching en uitrusting van bepaalde atleten meer dan €100.000 per jaar kost. Iedere sport heeft natuurlijk een andere kost, maar atleten moeten ook veel opofferen om het hoogste sportieve doel te bereiken. Full time trainen, studies opofferen, gemiste arbeidsinkomsten, … de opportuniteitskost kan al snel oplopen tot ettelijke honderdduizenden euro’s.

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!