De Amsterdamse beurs is de week rustig begonnen, met een licht hoger slot. De AEX eindigde 0,1 procent hoger op 454,51 punten, de AMX steeg 0,2 procent op 644,62 punten en de AScX won 0,3 procent op 817,51 punten.
“Het sentiment op de financiële markten is de laatste weken bijzonder goed te noemen”, zeiden analisten van Rabobank. “De macro-economische cijfers zijn al met al best aardig, terwijl de Fed de rente vooralsnog ‘lekker’ laag houdt. Voor beleggers in aandelen is dit een ideale combinatie.”
Omdat nog altijd niet duidelijk is of en zo ja wanneer de Amerikaanse centrale bank de rente dit jaar zal verhogen, zullen beleggers de notulen van de Fed, die woensdagavond verschijnen, nauwkeurig bestuderen. De Europese Centrale Bank komt donderdagmiddag met notulen van hun vergadering in juli.
De meeste aandacht ging vandaag uit naar Japanse groeicijfers, zeker ook vanwege het onlangs aangekondigde omvangrijke stimuleringspakket van premier Shinzo Abe ter waarde van omgerekend zo’n 240 miljard euro. De groei was op zowel kwartaal- als jaarbasis ronduit zwak te noemen. Op kwartaalbasis stagneerde de groei en op jaarbasis wist de Japanse economie slechts met 0,2 procent te groeien. Met name de zwakke export was één van de oorzaken.
“De grote vraag van beleggers is nu wat de Bank of Japan zal doen met de cijfers”, zei marktanalist Naeem Aslam van Think Forex. “Is het onlangs aangekondigde QE programma genoeg of moet de centrale bank op zoek naar andere manieren om de groei te stimuleren?”
Op macro-economisch vlak was er vandaag verder aandacht voor Japanse industriële productiecijfers en data over het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers. De Japanse industrie produceerde in juni ruim 2 procent meer dan een maand eerder. Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers verbeterde van 58 in juli naar 60 in augustus.
Olie werd duurder, tegen een achtergrond van hernieuwde speculatie over een productieplafond. Rond de Europese slotbel werd voor een vat West Texas Intermediate aan de Nymex 45,53 dollar betaald, een stijging van 2,4 procent ten opzichte van voor het weekend. Voor een vat Brent werd 48,03 dollar betaald en dat was 2,3 procent meer dan vrijdag.
Voor elke euro kregen beleggers rond het slot van de Europese beurzen 1,12 dollar.
Stijgers en dalers
Van de 25 fondsen binnen de AEX eindigden er maandag 16 in het groen. Aalberts was de koploper met een winst van 1,3 procent.
SBM Offshore kondigde vorige week bij de halfjaarcijfers een aandeleninkoopprogramma aan en maandag maakte de oliedienstverlener uit Schiedam bekend sinds die aankondiging 150.000 eigen aandelen te hebben teruggekocht. SBM wil voor maximaal 150 miljoen euro aan eigen aandelen terugkopen. Het aandeel sloot vandaag 0,2 procent in de plus.
Aegon maakte maandag juist bekend zijn aandeleninkoopprogramma te hebben afgerond. De verzekeraar kocht tussen 4 juli 2016 en 12 augustus 2016 circa 29,3 miljoen aandelen terug tegen een gemiddelde prijs van 3,5054 euro per aandeel. Het aandeel Aegon eindigde 0,4 procent hoger.
Altice kreeg een koersdoelverhoging van 16,50 naar 18,30 euro bij Deutsche Bank, dat zijn Houden advies handhaafde. Volgens de analisten waren de kwartaalresultaten van het Franse kabel-en telecombedrijf in met name in Frankrijk en de Verenigde Staten beter dan verwacht en zijn de taxaties daarom opwaarts bijgesteld. Deutsche Bank uitte in het analistenrapport wel zorgen over de hoge schulden van Altice. Het aandeel verloor maandag 0,9 procent.
Randstad droeg de spreekwoordelijke rode lantaarn met een verlies van 1,2 procent.
Onder de Midkap fondsen was het Fugro dat opviel, na een koersdoelverlaging van NIBC van 22,00 naar 18,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Volgens analist Martijn den Drijver zal Fugro wel binnen zijn convenanten blijven door de verkoop van Subsea APAC, lagere investeringen en de opbrengst van de desinvesteringen. Wel voorziet de marktvorser in 2017 een autonome omzetdaling van 14 procent en een negatief bedrijfsresultaat. Het aandeel Fugro eindigde na een valse start alsnog 1 procent hoger.
Flow Traders daalde 2,7 procent, nadat Kempen het aandeel op de verkooplijst zette, met een koersdoelverlaging van 31,00 naar 25,00 euro. Dit vanwege de aanhoudend uitdagende omstandigheden. Vrijdag leverde het aandeel al ruim 9 procent in na het verschijnen van tegenvallende kwartaalcijfers.
TKH, dat dinsdagochtend kwartaalresultaten rapporteert, sloot maandag 0,4 procent lager. Gemiddeld gaan geraadpleegde analisten er van uit dat TKH mindere resultaten heeft geboekt dan een jaar eerder. Vooral de orders voor bandenbouwmachines zullen verder op aandacht kunnen rekenen van de markt.
Van de kleinere fondsen stond Brunel maandag onder druk, nadat ING zijn koopaanbeveling introk en het aandeel op Houden zette met een koersdoelverlaging van één euro naar 17,50 euro. Analist Marc Zwartsenburg verwacht dat in het tweede kwartaal de Energy-tak van de detacheerder verder onder druk is komen te staan. Het aandeel verloor 4,6 procent.
Tussenstand Wall Street
In New York noteerden de beursindexen rond het slot in Europa hoger, waarbij de Dow Jones index en de S&P 500 0,4 procent stegen en de Nasdaq 0,6 procent won.
Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.