Het Damrak is maandag dicht bij huis gebleven, waarbij ondanks de lagere olieprijs toch sprake bleek van enige koopbereidheid.
De AEX sloot 0,2 procent lager op 447,63 punten, de AMX steeg 0,2 procent tot 643,73 punten en de AScX verloor 0,2 procent tot 807,59 punten.
Rond het middaguur noteerde het Damrak nog hoger, na het lagere slot van vrijdag vanwege winstnemingen.
“We hebben vandaag toch wel wat beweging gezien”, concludeerde beleggingsspecialist Tycho Schaaf van Lynx tegen het einde van de handelsdag, “waarbij de markt hoger opende, vervolgens toch wegzakte, maar uiteindelijk vrijwel vlak sloot. Daarbij zorgden in eerste instantie China en berichten over een mogelijke Fed-renteverhoging voor wat beweging.
De beleggingspecialist wees erop dat er maandag circa 6 punten verschil zat tussen de hoogste en laagste stand van de hoofdindex. “Dat is aanzienlijk”, aldus Schaaf.
De centrale bank van China verlaagde de zogeheten reference rate van de yuan met 0,7 procent ten opzichte van de dollar. Fed vicevoorzitter Stanley Fischer hintte dit weekend verder op een renteverhoging later dit jaar.
Dat de markt tegen het einde van de handelsdag herstelde, ondanks de lagere olieprijs, betekende volgens Schaaf dat de markt de signalen over een mogelijke renteverhoging van de Fed niet al te serieus neemt. Daarnaast is volgens de beleggingsspecialist op een dag waarop de agenda vrijwel leeg is wel vaker sprake van volatiele bewegingen zonder duidelijke impulsen. Het feit dat ondanks de lagere olieprijs wel degelijk sprake lijkt van koopinteresse is volgens Schaaf een positief signaal.
Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland in juli op het sterkste niveau zijn gestegen in bijna twaalf jaar. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek dat de prijzen van bestaande koopwoningen in juli in Nederland 4,9 procent zijn gestegen ten opzichte van juli 2015.
De ECB kocht vorige week voor bijna 12 miljard euro aan staatsobligaties, iets meer dan een week eerder. Door de aankopen in de week eindigend op 19 augustus steeg de teller op weekbasis met 11,9 miljard euro van 968,6 miljard naar 980,5 miljard euro.
Vanuit de Verenigde Staten kwam het nieuws dat de Chicago Fed National Activity Index in juli is gestegen tot 0,27, ten opzichte van 0,05 in juni.
Daarnaast kijken beleggers alvast uit naar de conferentie van centrale bankiers in Jackson Hole later deze week over de toekomst van monetair beleid. Economen van BNP Paribas noemden dit de ideale kans voor de Federal Reserve om de markt voor te bereiden op een eventuele renteverhoging. Voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve houdt vrijdag 26 augustus een toespraak.
De euro noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam ten opzichte van de dollar 0,1 procent lager op 1,1317, terwijl het Britse pond ten opzichte van de greenback 0,4 procent steeg tot 1,3131.
Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde 3,0 procent naar 47,64 dollar en een oktober-future voor een vat Brent werd 2,9 procent goedkoper op 49,39 dollar.
Stijgers en dalers
Verzekeraars trokken in eerste instantie de kar op het Damrak, na de presentatie van meevallende kapitaalbuffers vorige week bij de halfjaarcijfers en geholpen door marktbewegingen rondom het Brexit-referendum in juni.
Verzekeraars NN Group sloot zag de winst uiteindelijk vervliegen en sloot 0,3 procent lager ondanks een adviesverhoging voor NN Group door Bank of America Merrill Lynch. Aegon sloot 0,8 procent hoger.
Van de AEX fondsen was Gemalto met een winst van 3,1 procent de sterkste stijger, gevolgd door Galapagos en Vopak met winsten van achtereenvolgens 1,9 en 1,8 procent.
Randstad, dat vrijdag inleverde toen een grootaandeelhouder van vacaturereus Monster liet weten het overnamebod te laag te vinden, herstelde maandag weer met een plus van 0,7 procent.
Heineken, dat een koopaanbeveling kreeg van Kepler Cheuvreux, steeg 0,4 procent.
In de Midkap was Fugro, dat diensten levert aan de olie-industrie, met een verlies van 1,7 procent de sterkste daler, gevolgd door Intertrust en IMCD met een verliezen van 0,9 procent.
Delta Lloyd ging aan de leiding met 2,6 procent winst na een koersdoelverhoging door Mediobanca. Vrijdag waren Delta Lloyd en Aegon nog sterke dalers.
Ook bouwbedrijf BAM Groep was in trek. ABN AMRO verhoogde het koersdoel op de bouwer van 4,75 naar 5,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies. Het aandeel steeg 0,7 procent.
GrandVision was de enige exploitant van optiekketens die in het afgelopen kwartaal niet geraakt werd door tijdelijke tegenwind in de sector. Dit schreven analisten van de Britse zakenbank Bryan Garnier maandag. Het aandeel sloot desondanks 0,2 procent lager.
Air France-KLM verloor 0,6 procent na een adviesverlaging door Davy Research, op grond van lagere verwachte prijzen voor vliegtickets.
Van de kleinere fondsen was Fagron met een winst van 2,0 procent de sterkste stijger, gevolgd door Van Lanschot en Stern met winsten van respectievelijk 1,5 en 1,1 procent.
Brunel International daalde 3,4 procent. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor het aandeel van 22,00 naar 20,50 euro, maar handhaafde het koopadvies. Analist Yves Franco gaf aan dat het bedrijf vrijdag met zijn cijfers weliswaar niet afweek van de verwachtingen, maar wel teleurstelde met de outlook.
Tussenstanden Wall Street
Rond het sluiten van de Amsterdamse aandelenmarkten noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.178,66 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq gaf 0,2 procent prijs.
Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.