Na meer dan een halve eeuw van interne strijd, hebben de regering en rebellen een vredesovereenkomst gesloten. Beleggers zien het land nu als een veilige en interessante bestemming schrijft het beursblad Barron’s.
Vorige maand rookte de regering de vredespijp met de rebellenbeweging FARC na 50 jaar van strijd. Op 2 oktober moet de bevolking zich nu nog uitspreken over deze vredesovereenkomst in een referendum. Eenmaal het licht op groen staat, gaat de regering volgens Ashmore Investment stevige begrotingsmaatregelen nemen zodat het land de lage olieprijzen beter het hoofd kan bieden. Er is immers een groot handelstekort ontstaan de voorbije 18 maanden.
Er wordt nu gehoopt dat deze deal een economische herstelbeweging zal inluiden en buitenlandse investeerders zal aantrekken. Colombia wordt nu steeds meer als een veilige belegging gezien in een regio vol met politieke, economische en sociale onrust.Beleggers hebben het land alvast herondekt waardoor de peso dit jaar al 11% is gestegen tegenover de dollar. Ook de beurs wist zich sinds begin dit jaar te herpakken: getuige de Global X MSCI Colombia (ticker: GXG), de grootste Colombiaanse tracker in de VS.
Colombia: stap in goede richting
De vredesdeal zal niet meteen alle problemen oplossen en de economische situatie niet in één klap doen verbeteren. Volgens Capital Economics gaat ervan uit dat de economische situatie eerst wat zal verslechteren vooraleer ze zal verbeteren. Het researchbureau verwacht dat het BBP in 2016 zal vertragen tot een groei van 2% tegenover 3,1% een jaar eerder. Daarna kan de groei (onder meer dankzij de toename van de investeringen) weer aantrekken.
De overeenkomst zal waarschijnlijk wel leiden tot meer overheidsuitgaven in onder meer infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs in de armere regio’s waar de FARC actief was. De kost om de deal uit te werken zal volgens Capital Economics gespreid over verschillende jaren tussen de $15 tot $45 miljard bedragen, goed voor 5% à 15% van het BBP.
5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen
- De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
- Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
- Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
- De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
- Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis
Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER