Wanneer moet je een aandeel verkopen Beleggers in dividendaandelen zijn dikwijls beleggers met een focus op de lange termijn. De kracht van samengestelde dividenden zorgt er voor dat dividendaandelen perfect passen in een lange termijn strategie. Maar wil dit zeggen dat je dividendaandelen nooit moet verkopen? Nee, er zijn wel degelijk enkele goede redenen te vinden waarom je dividendaandelen zou verkopen. Hier hoor je slechts weinig analisten over vertellen aangezien de grootste kick komt bij het kopen van een aandeel, niet bij het verkopen.

Aandelen verkopen – 2 goede redenen

Er zijn echter 2 gegronde situatie waarbij het aangewezen is om aandelen te verkopen, ook dividendaandelen: bij een overwaardering en bij wijziging in de fundamentele factoren waarvoor je het aandeel in eerste instantie had gekocht. Ook (saaie) dividendaandelen kunnen op een bepaald moment fors overgewaardeerd geraken. Uit onderzoek blijkt dat overgewaardeerde aandelen op termijn de slechtste return behalen. Een dividendaandeel met een koers/winstverhouding van 40 of meer is extreem overgewaardeerd. Op dat moment is het beter om je dividendaandeel te verkopen aangezien het koersverlies u veel meer kan kosten dan het dividend opbrengt.

 Verkoop overgewaardeerde aandelen

Een tweede reden om een dividendaandeel te verkopen is wanneer de fundamenten van het bedrijf fors achteruit gaan. Wanneer een bedrijf zijn competitief voordeel steeds meer moet prijsgeven, kunnen dividendverlagingen of –schrappingen volgen. Wanneer een aandeel gedwongen wordt om het dividend te verlagen of te schrappen, is de kans groot dat de reden waarom je het aandeel kocht niet meer van toepassing is. Bedrijven die hun dividend verlagen of schrappen behoren ook tot de slechtste leerlingen van de klas in tegenstelling tot de bedrijven die er in slagen om hun dividend ieder jaar te verhogen – dit zijn de beste leerlingen van de klas.

 Dividend schrappen vs dividend verhogen

Beleggers die op voorhand weten wanneer aandelen verkopen, hebben het voordeel dat ze dit ook zullen doen als het moment daar is. Wie nog moet nadenken wat hij gaat doen, loopt dikwijls achter de feiten aan.

Wil jij ook een extra inkomen van € 500 / maand ?

H/T SureDividend