(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren maandag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index steeg 1,2 procent tot 449,49 punten, terwijl de AMX een winst van 1,1 procent liet optekenen tot 642,59 punten en voor de AScX een plus van 0,8 procent leidde tot een niveau van 828,12 punten.
“Je zag vanaf de opening wat koopinteresse, na toch een hele zwakke periode voor de Europese markten”, zei Lynx-beleggingsspecialist Tycho Schaaf. “Je ziet dat er wat onzekerheid uit de markt wegebt, maar ik denk dat het allemaal nog moet komen, met de Federal Reserve en de Bank of Japan”.
“De rust is teruggekeerd”, zei Actiam fondsbeheerder Corné van Zeijl. “Daarbij kwam dat New York weer wat hoger bewoog, nadat wij al gesloten waren vrijdag”.
De Bank of Japan en de Federal Reserve komen deze week met hun rentebesluiten naar buiten.
Olie verleende maandag steun aan de beurzen. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 1,5 procent op 43,67 dollar, terwijl een november-future Brent 1,2 procent hoger bewoog op 46,30 dollar.
De Organisatie van olie-exporterende landen en grote olieproducerende landen buiten het kartel zouden dicht bij een deal zijn om de oliemarkt te stabiliseren, zo berichtte Reuters zondagavond laat op basis van uitspraken van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. “We hebben een lange bilaterale ontmoeting gehad met [de Iraanse president] Hassan Rohani en we zijn dicht bij een deal tussen de OPEC producenten en de niet-leden”, aldus Maduro.
Volgende week komt het oliekartel in Algiers bijeen tijdens een informele bijeenkomst om te praten over maatregelen om de oliemarkt te stabiliseren. Ook Rusland zal deelnemen aan de gesprekken aan de zijlijn van het Internationaal Energie Forum.
De euro/dollar noteerde op 1,1157. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1171 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1155 op de borden.
De dollar noteerde maandag prijshoudend, terwijl de olieprijs stevig opliep, waardoor olievaluta maandag aandikten. Veel hangt deze week af van de mededelingen van de Bank of Japan en de Federal Reserve.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat het overschot op de lopende rekening van de eurozone in juli is gedaald. Dit bleek maandag uit cijfers van de Europese Centrale Bank. Het overschot kwam uit op 21 miljard euro, van 28,2 miljard euro in juni en 30,8 miljard euro in april.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden alle 25 aandelen in het groen.
Onder de volledig groengekleurde hoofdfondsen was biotechonderneming Galapagos met krap drie procent de grootste stijger. Afgelopen week was het aandeel op weekbasis ook al de grootste stijger op het Damrak, zonder bedrijfsgerelateerd nieuws.
Royal Dutch Shell profiteerde daarnaast met een winst van 1,7 procent van een opleving van de olieprijs in de Aziatische handel vanochtend.
Altice steeg 1,8 procent. Een aandeelhouder van het Franse telecombedrijf SFR is ontevreden met het bod van moedermaatschappij Altice op het resterende belang in SFR. Dit schreef de Franse krant Les Echos zondag.
Kleinste stijger was Ahold Delhaize, dat op een winst van 0,2 procent stond. De positie als hekkensluiter komt met name doordat het aandeel afgelopen vrijdag op de Euro Stoxx 50 werd opgenomen, en aardig was gestegen, zonder bedrijfsgerelateerd nieuws. “Nu zie je daardoor het tegenovergestelde effect”, zei Van Zeijl.
Bij de middelgrote fondsen waren VastNed en Fugro met 2,4 procent de grootste stijgers.
Sligro, Flow Traders en Philips Lighting waren zeldzame dalers. De verliezen waren gering.
Bij de kleinere fondsen was Kiadis Pharma hekkensluiter, dat 1,8 procent prijsgaf. BeterBed klom met 1,5 procent. Vrijdag won de beddenverkoper al 1,5 procent.
Takeaway bracht maandagochtend naar buiten tenminste 350 miljoen euro te willen ophalen, waarvan de helft met nieuwe aandelen, bij zijn aanstaande beursgang die gepland staat voor 30 september. Het bedrijf biedt maximaal 8,5 miljoen nieuwe aandelen en 10,6 miljoen bestaande aandelen aan, voor een bedrag tussen 20,50 en 26,50 euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.