(ABM FN-Dow Jones) Wall Street was woensdag op weg naar een hoger slot, gesteund door de berichten dat de OPEC een deal heeft gesloten over het inperken van de productie. Een half uur voor de slotbel noteerde de Dow Jones index 0,5 procent hoger, steeg de S&P 500 0,4 procent en won de Nasdaq 0,1 procent.

De Amerikaanse beurzen worstelden woensdag om richting te vinden, in de ban van de bijeenkomst van de OPEC die plaats vond in de Algerijnse hoofdstad Algiers. Toen berichten de markt in kwamen dat er op hoofdlijnen een productiedeal zou zijn bereikt, stegen de olieprijzen flink en werd Wall Street meegetrokken in het positieve sentiment.

“De olierally was een van de drijfveren, net als het herstel van Deutsche Bank”, volgens vermogensbeheerder Ian Winer van Wedbush Securities.

Analisten van Commerzbank wezen er evenwel op dat de verwachte productie inperking door de OPEC weinig doet voor de torenhoge wereldwijde olievoorraden. 

Een november-future West Texas Intermediate sloot uiteindelijk 2,38 dollar, of 5,3 procent hoger op 47,05 dollar. Dat was de sterkste eendaagse stijging sinds april. Een vat Brent met levering december werd 6 procent duurder. Naast al het nieuws rondom de OPEC, werd ook bekend dat de Amerikaanse olievoorraden vorige week zijn gedaald. Marktkenners wezen er echter op dat omdat de benzinevoorraden stegen en de totale Amerikaanse voorraden rond een recordniveau blijven, het rapport per saldo niet veel deed voor de markt.

Op macro-economisch werd verder bekend dat de orders voor duurzame goederen in augustus op maandbasis stabiel zijn gebleven in Amerika, na een toename van 3,6 procent in juli.

Voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen moest woensdag verschijnen voor het Huis van Afgevaardigden maar zei geen verrassende dingen over het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. De hoorzitting ging vooral over de rol van de Fed als toezichthouder op de Amerikaanse bankensector. Charles Evans van de Chicago Fed waarschuwde in een toespraak voor aanhoudend lage rentes, ook wanneer het monetaire beleid van de Fed weer genormaliseerd is. 

De euro/dollar noteerde een half uur voor de slotbel op 1,1213. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1210 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1221 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Zorgen over de financiële gezondheid en kapitaalpositie van Deutsche Bank werden woensdag afgeschud. De Duitse grootbank steeg met zijn notering in New York 2,0 procent. 

Nike kon rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de sportkleding- en schoenengigant dinsdag nabeurs zijn resultaten over het fiscale eerste kwartaal publiceerde. De winst en omzet stegen maar de outlook viel beleggers tegen waarop het aandeel 4,6 procent daalde. 

BlackBerry noteerde richting het slot 5,5 procent hoger nadat het concern meldde de productie van mobiele telefoons te gaan uitbesteden. In het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar schreef BlackBerry evenwel rode cijfers maar de outlook ging omhoog en dat werd door beleggers beloond.

Wells Fargo steeg 0,3 procent, nadat het concern dinsdag laat meldde dat het hoofd van de divisie community banking Carrie Tolstedt is opgestapt. Verder werd bekend dat CEO John Stumpf afziet van een beloningspakket ter waarde van circa 41 miljoen dollar. Wells Fargo werd recent opgeschrikt door een schandaal waarbij werknemers zonder medeweten van de klanten rekeningen openden. Hiervoor moest de bank al een hoge boete betalen. 

Matrassenproducent Tempur leverde bijna 24 procent in na het verlagen van de outlook voor heel 2016.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.