Geld printen

De mensheid is, vooral de laatste jaren, enorm sterk in het creëren van geld. Geld dat u en ik nooit in ons leven zullen zien. The Money Project stelde een animatievideo samen waarvan je mond wagenwijd open valt. Wil je weten hoeveel geld de mens heeft gecreëerd, zet je dan voor 4:40 minuten rustig neer.

Wanneer je denkt dat iemand als Bill Gates veel geld heeft, dan verbleekt dat in het niets ten opzichte van de geldhoeveelheid die rond de wereld circuleert.

Bill Gates heeft zo’n $75 miljard.

Het grootste bedrijf ter wereld, Apple, is zo’n $600 miljard waard.

Alle briefjes en munten in circulatie over de wereld is samen zo’n $5.000 miljard of $5 biljoen waard.

Tellen we daar alle direct beschikbare geld bij – zoals zichtrekeningen – dan komt het totaal op $28.600 miljard of $28,6 biljoen.

Tellen we daar ook nog eens spaarrekeningen en andere deposito’s bij, staat het telraam al op $80.900 miljard of $80,9 biljoen.

De globale aandelenmarkt heeft een kapitalisatie van $70 biljoen, de obligatiemarkt $199 biljoen.

Maar de echte slokop is de derivatenmarkt. De derivatenmarkt komt tegenwoordig veel in het nieuws omdat Deutsche Bank een belangrijke speler is in deze niet-gereguleerde financiële markt. Hier schat men de totale waarde tussen $630.000 miljard en $1.200.000 miljard. Maar eigenlijk weet niemand hoeveel geld er echt omgaat.

Hoe deze verhoudingen er visueel uitzien, kan u bekijken in deze zeer interessante video van The Money Project.