schulden

We leven in een bijzondere tijd. Zeker als we op monetair gebied kijken, want nog nooit eerder hebben we in dergelijke mate te maken gehad met negatieve rentestanden. De vraag is of de plannetjes van de centrale banken ook daadwerkelijk het gewenste effect gaan opleveren.

De lage rentestand kan overigens een positief effect hebben op het bedrijfsleven. Bedrijven worden namelijk in staat gesteld om tegen een gunstig rentetarief een krediet af te sluiten. Maar, op het moment dat heel wat bedrijven een lening afsluiten, zal de totale schuldenlast gaan toenemen. En deze trend is de afgelopen jaren in een versnelling terecht gekomen.

Bedrijven zitten diep in de schulden

grafiek-ebit

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van StockTwits, is te zien dat de Debt-to-EBITDA bij de bedrijven binnen de S&P 500 index op het hoogste niveau beweegt van deze eeuw. Vooral de stijging vanaf het jaar 2011 is indrukwekkend te noemen.

De EBITDA staat in Nederlandse woorden voor de inkomsten voor aftrek van interest, belastingen, afschrijvingen op activa en afschrijvingen op leningen en goodwill. Met andere woorden wordt deze maatstaf vaak gebruikt om te berekenen wat de winst van de onderneming is bij het uitvoeren van haar operationele activiteiten.

Bedrijven die een krediet hebben afgesloten tegen een variabele rente, lopen het gevaar dat de rentelasten straks de pan uitrijzen. En dit heeft uiteraard grote invloed op de winst die er uiteindelijk onder aan de streep overblijft voor de aandeelhouders.