Cash flow dividend

Wanneer je vraagt aan de doorsnee belegger wat het belangrijkste element is van een aandelenportefeuille zal 95% het verkeerde antwoord geven. De meeste beleggers gaan nog altijd ervan uit dat kapitaalwinst de grootste bijdrage levert aan het rendement op lange termijn. Maar in praktijk is dat niet kapitaalwinst, maar dividend.

Een goede belegger begrijpt het belang van een inkomen in een aandelenportefeuille. Diegene die dividendaandelen hebben, ervaren hoe dividend extra cash toevoegt. Daarom zullen veel beleggers verbaast zijn over de echte kracht van dividendaandelen.

Dividenden spelen een cruciale rol in het totale rendement van een belegger. Wie de trend van het dividend kan volgen, heeft een maximaal voordeel ten opzichte van andere beleggers.

Dit zijn 5 statistieken over dividendaandelen die je omver blazen. Als dat je niet kan overtuigen …

# 1. Het dividend maakt een groot deel van het rendement uit

De meeste beleggers kijken naar de prestatie van een index, dat is ook wat er te zien is op een grafiek. Maar de reële return ligt in feite hoger, de reële return krijg je als je het dividend meetelt. Onderschat nooit het extra inkomen van dividend. Wie naar de laatste 80 jaar van de S&P 500 kijkt, zal zien dat de index gemiddeld 5,2% per jaar gestegen is. Een investering van $100 werd op die manier $5.863. Maar inclusief het dividend stijgt het rendement enorm. Het gemiddelde jaarlijkse rendement stijgt ineens naar 9,40%. De investering van $100 groeit op die manier aan tot iets meer dan $142.000 wanneer het dividend opnieuw geïnvesteerd werd.

S&P 500 dividend vs geen dividend

# 2. Steeds meer bedrijven betalen een dividend

In januari waren er 418 bedrijven uit de S&P 500 die een dividend uitkeren, dat is bijna 84% van alle bedrijven. Het gemiddelde dividend bedraagt 2,28% – dit is historisch gezien aan de lage kant, maar meer dan de rente op een 10-jarige staatsobligatie.

# 3. Technologiereuzen zijn dividendkanonnen

Eind jaren ’90, begin ’00 was het ondenkbaar dat technologiebedrijven een dividend zouden betalen, alles werd geïnvesteerd in groei. Ondertussen zijn deze bedrijven volwassen geworden en creëren ze een enorme cash flow. Dit maakt dat de technologiereuzen gulle dividendbetalers geworden zijn. De technologiesector is binnen de S&P 500 goed voor 15% van het totaal uitgekeerd dividend, net iets minder dan de financiële sector die koploper is. Maar er zitten slechts 45 technologieaandelen in de index tegenover 82 financials.

# 4. Meer aandelen verhogen hun dividend

In 2015 waren er in de Verenigde Staten 2.159 bedrijven die hun dividend verhoogden tegenover 394 die hun dividend verlaagden en 110 die hun dividend schrapte. Historisch gezien zijn er gemiddeld 1.700 bedrijven per jaar die hun dividend optrekken terwijl er minder dan 200 een dividend verlagen en er 40 volledig schrappen.

# 5. Dividend in de energiesector

De forse daling van de olieprijs noopte veel bedrijven uit de energiesector om hun dividend te verlagen of te schrappen. De energiesector was tot voor 2015 een zeer gulle dividendsector. Maar ondanks de malaise blijven er 34 energiebedrijven uit de S&P 500 een dividend betalen. Veel van deze bedrijven blijven geëngageerd om aandeelhouderswaarde te creëren.