(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren donderdag richting het einde van de ochtendhandel lager, nadat beleggers teleurgesteld reageerden op de kwartaalresultaten van TomTom en Unilever. De AEX index daalde 1,3 procent op 444,99 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,8 procent.
Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer kon geen verklaarbare reden vinden voor de rode koersenborden in Europa. Wel merkte Nijkamp op dat Chinese cijfers over de export en import in september “flink tegenvielen”. De export daalde met 5,6 procent op jaarbasis, terwijl de import met 2,2 procent toenam.
“Verder gebeurde er vanochtend weinig belangrijks”, aldus Nijkamp. De vermogensbeheerder merkte op dat de beurs in Amsterdam wat gedrukt werd door indexzwaargewicht Unilever, dat beurswaarde inleverde na publicatie van de kwartaalcijfers.
Ook op de notulen van de Federal Reserve op woensdag werd volgens de vermogensbeheerder nauwelijks gereageerd. Uit de notulen kwam naar voren dat de federal funds rate, die momenteel op 0,25 tot 0,50 procent staat, waarschijnlijk spoedig omhoog gaat. “Een verhoging in december is door de markt al ingeprijsd”, aldus Nijkamp.
Op macro-economisch vlak werd vanochtend verder bekend dat de Duitse consumentenprijzen in september stegen met 0,7 procent op jaarbasis. In augustus en juli lag de inflatie nog op 0,4 procent en in juni was dit 0,3 procent.
Olie noteerde donderdag in het rood. Een november-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent op 49,94 dollar, terwijl een december-future Brent 0,3 procent lager bewoog op 51,65 dollar. Later op de dag krijgen beleggers nog inzicht in de wekelijkse olievoorraden. “Dit kan de prijs van olie en daarmee de beurskoersen nog in beweging brengen”, aldus Nijkamp.
De euro/dollar noteerde op 1,0990. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1016 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1014 op de borden.
Stijgers en dalers
In de AEX konden slechts 4 van de 25 fondsen in het groen blijven, waaronder SBM Offshore dat 1,0 procent bijschreef. Verder stegen Unibail-Rodamco en Heineken respectievelijk 0,4 en 0,2 procent.
Boskalis Westminster gaf flink wat beurswaarde weg met een verlies van 4,1 procent. Analisten van Kempen waarschuwden vandaag dat Boskalis de komende jaren rekening moet houden met dalende winsten. Aegon gaf zelfs 6,1 procent prijs, wat volgens analist Jauke de Jong van AFS te wijten was aan een adviesverlaging van Kopen naar Houden door Société Générale.
ArcelorMittal verloor 2,5 procent nadat Goldman Sachs het fonds van zijn kooplijst afhaalde. De analisten verhoogden wel hun koersdoel van 5,00 naar 6,00 euro.
Ook indexzwaargewicht Unilever had moeite het hoofd boven water te houden na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. Daaruit bleek de omzet fractioneel gedaald, terwijl de onderliggende groei met 3,2 procent juist meer was toegenomen dan analisten hadden voorzien. Volgens analisten van Jefferies speelden betere prijzen het Brits-Nederlandse concern in de kaart. Analist Virginie Roumage van Bryan Garnier wees op de achterblijvende resultaten bij de divisies Home Care en Personal Care. De marktvorser denkt dat de prestaties in China zorgden voor een groeivertraging binnen Home Care. Het aandeel daalde 1,9 procent.
In de Midkap was het Vastned dat op bijval van beleggers kon rekenen met een bescheiden winst van 1,4 procent, gevolgd door WDP met een koersstijging van 0,5 procent.
Aperam stond ook in het groen, geholpen door een adviesverhoging door Goldman Sachs. De Amerikanen zetten Aperam op hun kooplijst en verhoogde het koersdoel stevig van 33 naar 46 euro. Aperam steeg 0,7 procent.
TomTom maakte een koersval van 7,8 procent, nadat de navigatiespecialist voor 2016 rekent op minder omzet. TomTom voorziet voor dit jaar een omzet van 980 miljoen euro. Bij de halfjaarcijfers herhaalde TomTom nog te mikken op een omzet van circa 1.050 miljoen euro. De verwachte aangepaste winst per aandeel bleef onveranderd op ongeveer 0,23 euro. Volgens TomTom was de vraag naar navigatiekastjes zwak over de laatste periode. Analist Marc Hesselink van ABN AMRO noemde het nieuws een “negatieve verrassing” en merkte op dat ook andere divisies licht onder de verwachting presteerden.
Naast TomTom, daalde ook het volatiele OCI met 2,4 procent. Air France-KLM gaf 2,3 procent prijs. Exane BNP Paribas begon donderdag met het volgen van de luchtvaartgroep met een Neutraal advies en een koersdoel van 5,00 euro.
Onder de kleinere fondsen steeg Wessanen 1,7 procent, terwijl Fagron 2,9 procent daalde.
Het lokaal genoteerde fonds Kardan won maar liefst 6,9 procent, nadat dochterbedrijf Tahal Group samen met partner ZRB Consulting Finance & Development een contract binnenhaalden van overheidsbedrijf Gesterra voor een agrarisch project in Angola. De totale bruto opbrengst voor Tahal en ZRB wordt voor de eerste zeven jaar ingeschat op 370 miljoen dollar.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.