helicopter

De Nederlandse zakenbank ING heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd in Europa wat het effect zou zijn van ‘helikoptergeld’. Dit geld kenmerkt zich door het feit dat de inwoners van een land ‘gratis geld’ zouden ontvangen van een centrale bank waarover ze zelf mogen beslissen wat ze met dit geld zullen gaan doen.

Sommige economen zijn van mening dat dit gratis geld zou leiden tot hogere consumentenuitgaven. Met als gevolg dat de economie een positieve impuls krijgt en dat de inflatie omhoog gaat. Toch zijn er ook genoeg mensen te vinden die zich sterk afvragen of het helikoptergeld daadwerkelijk het gewenste effect gaat opleveren.

Helikoptergeld gaat niet het gewenste effect opleveren

helikoptergeld-ing

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van de ING Bank, is te zien dat slechts 26% van de Europese consumenten het grootste gedeelte van het gratis geld zou gaan besteden. Meer dan de helft van de ondervraagden gaf aan dat ze het geld, ondanks de lage rente, op de spaarrekening zouden zetten.

Deze grafiek maakt direct duidelijk dat een enige vorm van helikoptergeld haast geen positief effect zal gaan hebben op de economische groei. Door de financiële crisis zijn de mensen angstiger geraakt en daardoor zullen ze eerder geneigd zijn om geld te sparen, dan dat ze het zouden uitgeven.