goud baren stapel

Wie jonger is dan 50 jaar heeft het nog nooit meegemaakt, maar het is geen leuke periode wanneer er stagflatie optreedt. Stagflatie is een combinatie van zwakke economische groei met inflatie. Dat betekent dat alles wat je bezit goedkoper wordt en alles wat je moet betalen duurder. De laatste keer dat er stagflatie was, verdrievoudigde de goudprijs.

De Verenigde Staten kende begin jaren ’70 een periode van stagflatie. Europa leunt er op dit moment dicht tegenaan, de economie zit al jaren in het slop en inflatie begint aan een nieuwe opmars. De stagflatie van de jaren ’70 kwam er na een devaluatie van de dollar. Nu is er een globale valutaoorlog aan de gang en vooral een overvloed aan goedkoop krediet.

Hoe is het zover kunnen komen?

Nadat Paul Volcker in de jaren ’70 de rentevoeten tot in de stratosfeer moest optrekken om inflatie de kop in te drukken begon de Amerikaanse economie aan zijn sterkste groeiperiode uit de geschiedenis. De S&P 500 steeg maar liefst 1.334% in die periode. De dotcom-bust had het einde moeten zijn van die periode.

langetermijnrentevoet VS

Maar de Federal Reserve kwam op het voorplan met monetaire wapens om de schade van de bubbel te beperken. Door de rentevoeten te lang te laag te houden werd een nieuwe bubbel geblazen die resulteerde in de grote financiële crisis. Om de gevolgen daarvan op te vangen werd het monetair beleid nóg soepeler. De rentevoet ging naar 0% en er werden $3.500 miljard nieuwe dollars geprint.

Dit zorgde ervoor dat er nu overal ter wereld bubbels hangen. De oliebubbel was de eerste om te barsten. Het goedkope geld zorgde ervoor dat de Amerikaanse olieproductie steeg van 5 miljoen vaten per dag in 2008 tot bijna 10 miljoen vaten vandaag. Gevolg: overaanbod aan olie en een crash van de olieprijs met 70%.

Er zijn nog goedkope activa te vinden

Ondertussen heeft het monetaire beleid niets gedaan om de echte economie te stimuleren. De Verenigde Staten zit al jaren vast aan een groeiritme van 2%, Europa komt amper aan groei. 639 Amerikaanse bedrijven met een marktkapitalisatie boven $1 miljard zagen hun omzet op jaarbasis dalen, zelfs Apple moet voor het eerst sinds 2003 een omzetdaling ophoesten.

Maar inflatie begint stilaan uit de kast te komen. En dat is er weer sprake van stagflatie.

Begin jaren ’70, de laatste keer dat er in de Verenigde Staten sprake was van stagflatie, verdrievoudigde de goudprijs. Hoewel de oorzaak van stagflatie deze keer anders is, zal de uitkomst hetzelfde zijn, zegt Casey Research.

En dat maakt dat goudmijnaandelen nog steeds bijzonder goedkoop zijn. 2016 is dan ook het jaar van de ommekeer. Goud steeg al zo’n 20% maar goudmijnaandelen 75%. En goudmijnaandelen staan nog steeds 60% onder hun piek van 2011.

goudmijnaandelen goedkoopst in 30 jaar

Goudmijnaandelen waren in 30 jaar niet meer zo goedkoop als vandaag. Met een goudprijs in de lift door stagnatie zullen goudmijnaandelen de echte sterren op de aandelenvloer worden, aldus Casey Research.

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!