factoren invloed goud

De goudmarkt is een complexe markt. Er zijn verschillende factoren die op verschillende momenten een invloed kunnen spelen op een stijging of daling van de goudprijs. Veel beleggers concentreren zich ook maar rond 1 aspect terwijl er verschillende fundamentele en psychologische factoren zijn die de goudprijs mee richting geven.

Dit zijn de 7 meest belangrijke factoren die een invloed hebben op de goudprijs.

goudprijs 2016

# 1. Monetair beleid/Federal Reserve

Het monetaire beleid bepaalt de rentevoeten in deze ‘moderne’ tijd. Rentevoeten hebben een invloed op de goudprijs. Rente is een vergoeding die beleggers krijgen om risico te nemen. Maar veel rentevoeten liggen tegenwoordig onder het inflatieniveau. Er is dus negatieve reële rente. In dergelijke omgeving is het ‘veiliger’ om goud te kopen in plaats van geld te verliezen door risico’s te nemen.

De Federal Reserve heeft als grootste en belangrijkste centrale bank ter wereld een grote invloed op de rentevoeten. Ze doen dit door hun beleid maar ook door wat ze zeggen.

# 2. Economische data

Economische date in de Verenigde Staten hebben ook hun invloed. Economische groei, inflatiecijfers, werkloosheidsberichten, … al deze data beïnvloeden het beleid van de Federal Reserve. Sterke economische data verhogen de kans op een renteverhoging en zijn dus ‘slecht’ voor de goudprijs … en vice versa.

# 3. Vraag en aanbod

Net als in alle economische sectoren speelt de correlatie tussen vraag en aanbod een rol. Stijgt de vraag en daalt het aanbod, wordt goud schaarser en zal de prijs stijgen. Omgekeerd, bij een overaanbod zal de prijs dalen. In de eerste helft van 2016 steeg de vraag naar goud het sterkste sinds 2009 en groeide het aanbod het traagste sinds 2008.

# 4. Inflatie

Hoge inflatie is geen garantie voor een hogere goudprijs, maar in het algemeen wordt goud wel aanzien als een belangrijke activa om zich in te dekken tegen stijgende prijzen. Goud staat erom bekend zijn waarde te behouden op lange termijn terwijl bij inflatie de waarde van het geld juist daalt.

# 5. Wisselkoersen

Aangezien de goudprijs wordt uitgedrukt in dollar heeft de beweging van de dollar index een belangrijke invloed op de goudprijs. Wanneer de dollar index daalt, heeft dit een positieve invloed op de goudprijs en omgekeerd.

USD index

# 6. ETFs

Goud ETFs zijn niet ontworpen om een invloed te hebben op de goudprijs, maar om de goudprijs te volgen. Maar met het op en neer gaan van de goudprijs moeten de ETFs fysiek goud aan- en verkopen. Op die manier versterken ze toch de beweging van de goudprijs. In 2016 stroomde er al veel geld naar de goud ETFs met als gevolg dat de vraag naar goud fors toenam.

# 7. Onzekerheid

Er is geen exacte definitie van voldoende onzekerheid om de goudprijs te beïnvloeden, maar tijden van politieke spanningen en globale instabiliteit spelen in het voordeel van de goudprijs. Terrorisme, IS, Brexit, Rusland,… wanneer de spanningen toenemen verkiezen beleggers goud als een veilige haven in plaats van risicovollere activa.

Bron: The Fool

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!