sa

Saoedi-Arabië staat bekend om haar rijke voedingsbodem. In deze bodem is enorm veel olie te vinden en dit ‘zwarte goud’ heeft er voor weten te zorgen dat Saoedi-Arabië is uitgegroeid tot een welvarend land.

Deze olie maakt Saoedi-Arabië rijk en kwetsbaar tegelijk. De Saoedi-Arabische economie is immers op dit moment voornamelijk afhankelijk van de olieopbrengsten. En gezien het feit dat de olieprijs de afgelopen twee jaar flink wat terrein heeft moeten inleveren heeft de Saoedi-Arabische economie het ook niet bepaald gemakkelijk gehad.

Oliemarkt maakt Saoedi-Arabië rijk en kwetsbaar

sa-olie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Credit Suisse, is te zien dat de Saoedische olieopbrengsten sterk correleren met de deviezenreserves van het land. Deze deviezen bestaan uit buitenlandse waardepapieren, zoals vreemde valuta en effecten die gemakkelijk om te wisselen zijn.

De Saoedische overheid is zich ook steeds meer bewust van het feit dat het land voornamelijk afhankelijk is van haar rijke voedingsstoffen. Op het moment dat de olie wegvalt, ziet de toekomst van Saoedi-Arabië er ineens geheel anders uit. De nadruk zal dus de komende jaren gelegd moeten worden op een transitie naar een consumeergerichte economie.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>