winst

De afgelopen handelsdagen zijn al meerdere multinationals naar buiten getreden met hun winstcijfers over het afgelopen kwartaal. Onder andere Apple, Caterpillar en Visa hebben verantwoording afgelegd aan de aandeelhouders. Voor de meeste bedrijven is dit overigens het ideale klimaat om met cijfers naar buiten te treden.

eps-verwachting

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van JP Morgan, is te zien dat de verwachtingen voor de winstcijfers aan het begin van dit jaar nog behoorlijk hooggespannen waren. Maar, de daling waar we tijdens de eerste twee maanden mee te maken kregen, heeft duidelijk effect gehad op de meningen van de waarnemers.

Bedrijven kunnen gemakkelijker de groeiverwachtingen verslaan

Sinds het eerste kwartaal zijn de winstverwachtingen een heel stuk naar beneden bijgesteld. Uiteraard is dit geen teken van sterkte, maar de bedrijven zouden dit best zo kunnen opvatten. Het wordt voor hen namelijk makkelijker om de verwachtingen van de analisten te verslaan.

Overigens is er een grote divergentie waar te nemen tussen de omzetverwachtingen van de laatste maanden van dit jaar en de verwachtingen met betrekking tot het volgende boekjaar. Een herberekening voor het jaar 2017 lijkt verstandig te zijn.