De afgelopen jaren zijn de groeilanden een beetje uit de gratie geraakt. Als gevolg van de financiële crisis werden de groeilanden ook blootgesteld aan de nare gevolgen die de rommelhypotheken vanuit Amerika met zich mee brachten. De meeste groeilanden moeten het voornamelijk hebben van de export en juist daar zat ook het grote probleem.
Als gevolg van de financiële crisis kreeg de wereldhandel een flinke tik te verduren. Het proces van globalisering en vrije handel wordt door veel economen als positief beschouwd, maar de afgelopen jaren zijn we ook achter de keerzijde van dit verhaal gekomen. Als gevolg van deze verwevenheid werd immers de hele wereld blootgesteld aan de financiële crisis.
Pessimisme over groeilanden is niet terecht
Ondanks dat veel mensen denken dat voornamelijk de groeilanden zijn getroffen door de huizenmarktcrisis, bewijst de bovenstaande grafiek het tegendeel. Op de grafiek, afkomstig van zakenbank Barclays, is te zien dat het bruto binnenlands product van het gemiddelde groeiland de afgelopen jaren beter heeft gepresteerd dan het gemiddelde ontwikkelde land.
Uiteraard dient te allen tijde het kaf van het koren gescheiden te worden, maar deze grafiek laat wel zien dat de ineenstorting van de wereldhandel niet heeft weten te leiden tot een ineenstorting van de economieën van de groeilanden.
5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen
- De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
- Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
- Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
- De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
- Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis
Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER