(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager gesloten, nadat de FBI bekendmaakte opnieuw e-mails van presidentskandidaat Hillary Clinton te onderzoeken.

De S&P 500 sloot 0,3 procent lager op 2.126,41 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 18.161,19 punten en de Nasdaq verloor 0,5 procent tot 5.190,10 punten.

De beurzen stonden eerder tijdens de handelssessie nog in het groen, geholpen door een sterk groeicijfer van de Amerikaanse economie. Na het nieuws van het FBI onderzoek kwamen de aandelenmarkten in negatief terrein terecht. Beleggingen die als minder risicovol worden beschouwd, zoals goud, stegen.

Directeur James Comey van de FBI zei in een brief dat er nieuwe e-mails zijn opgedoken die volgens hem belangrijk genoeg lijken om te onderzoeken. Comey zei ook dat nu nog niet kon worden besloten of het nieuwe materiaal daadwerkelijk belangrijk is. De FBI onderzocht eerder e-mails van Clinton, maar concludeerde in juli dat dit onderzoek niet tot officiële beschuldigingen aan het adres van Hillary Clinton zou leiden.

Volgens de peilingen heeft Clinton een behoorlijke voorsprong op Donald Trump, de Republikeinse kandidaat. De verkiezingen vinden op 8 november plaats.  

Voor opening van de beurzen werd uit een eerste meting bekend dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 2,9 procent is gegroeid. Het tweede kwartaal liet een lagere groei zien van 1,4 procent. Er was gerekend op een plus van 2,5 procent voor het derde kwartaal.

“Sterke punten betreffen de voorraadopbouw die na de bodem nu een bijdrage liet zien van 0,6 procentpunt in het bruto binnenlands product, waar in het tweede kwartaal dit nog 1,2 procent kostte”, aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank die positief verrast was.

Olieprijzen gingen omlaag. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 2,1 procent lager op 49,71 dollar, terwijl een december-future Brent 1,5 procent verloor op 49,67 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het slot in New York op 1,0984. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0922 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0898 op de borden.

Stijgers en dalers

Mastercard heeft flink meer winst behaald in het derde kwartaal, terwijl ook het aantal transacties en de omzet toenamen. De winst per aandeel nam toe van 0,86 tot 1,08 dollar. Mastercard rapporteerde een stijging van het aantal transacties met 18 procent tot 14,5 miljard stuks. De koers steeg 3,2 procent.

Exxon Mobil publiceerde beter dan verwachte cijfers, maar de omzet en de winstgevendheid bleven niettemin onder druk staan als gevolg van lagere olieprijzen en lager raffinagemarges. Het aandeel koerste voorbeurs 1,4 procent lager. Sectorgenoot Chevron boekte in het derde kwartaal eveneens een lagere winst en omzet. Hoewel de resultaten over het derde kwartaal lager zijn ten opzichte van een jaar eerder, reflecteerden de data een verbetering ten opzichte van de twee voorgaande kwartalen dit jaar. Exxon verloor 2,5 procent.

Moederbedrijf Alphabet van Google boekte in het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet. Alphabet rapporteerde donderdag nabeurs over het derde kwartaal een omzet die steeg van 18,7 miljard naar 22,5 miljard dollar, waar gemiddeld een omzet van 18 miljard dollar was voorzien door analisten. De omzetgroei werd aangewakkerd door de inkomsten uit advertenties bij Google. Onder de streep resteerde een 27 procent hogere nettowinst van 5,1 miljard dollar tegenover circa 4 miljard dollar een jaar eerder. Het aandeel Alphabet sloot 0,3 procent in het groen.

Amazon.com meldde donderdag nabeurs over het afgelopen kwartaal eveneens een hogere winst en omzet. De omzet steeg van 25,4 miljard tot 32,7 miljard dollar. Vooraf rekende Amazon op een omzet van tussen de 31 miljard en 33,5 miljard dollar. De nettowinst steeg van 79 miljoen dollar naar 252 miljoen dollar. Amazon verwacht in het vierde kwartaal een omzet van tussen de 42 miljard en 45,5 miljard dollar, wat een verbetering zou zijn van tussen de 17 en 27 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Analisten rekenden op een omzet van 44,6 miljard dollar.  Het aandeel Amazon incasseerde een verlies van 5,1 procent.

Apple heeft donderdag tijdens een event nieuwe versies van zijn populaire MacBook personal computers gepresenteerd. De nieuwe versies van de MacBook Pro hebben onder meer de vingerafdruklezer TouchID en een TouchBar die bepaalde functies op het toetsenbord vervangt. Het zijn de eerste updates van bepaalde modellen in lange tijd. Omdat de productlijn verouderd is, is de omzet uit de verkoop van de MacBook gedaald. De koers zakte 0,7 procent.

LinkedIn heeft in het afgelopen kwartaal hogere resultaten geboekt, zo bleek donderdag nabeurs uit de derde kwartaalcijfers van de zakelijke social networksite. De omzet van LinkedIn steeg met 23 procent op jaarbasis naar 960 miljoen dollar. Waar het concern normaliter een outlook geeft per kwartaal, doet het dat momenteel niet vanwege de geplande overname door Microsoft. Het aandeel LinkedIn won een half procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.