Zeg nooit ‘nooit’, zeker niet op de financiële markten. Wanneer we zeggen dat centrale banken overwegen om naast goud ook zilver te kopen, zouden velen ons voor gek verklaren. Nochtans is het niet zo ver gezocht als het op het eerste zicht lijkt. In het verleden is dit al eens voorgevallen. En de geschiedenis herhaalt zich nooit, maar soms rijmt het toch opvallend veel.
In tijden van nood grijpt men terug naar maatregelen uit het verleden. De rol van zilver als monetaire munt speelt zich dezer dagen enkel af bij particuliere beleggers en investeerders. Zo goed als geen enkele centrale bank heeft nog zilver. Ooit was dit anders. En als de nood het hoogst is, kan zilver opnieuw zijn rol opeisen.
De meeste beleggers zullen zich afvragen hoe realistisch het is dat centrale banken zilver kopen als ze niet eens geïnteresseerd zijn in goud. Maar toch is dit idee niet ver gezocht. Om dit te begrijpen moeten we eerst eens kijken wat de eigenschappen zijn van geld, want daar draait het uiteindelijk allemaal om.
Geld is …
- Deelbaar: te verdelen in kleinere eenheden
- Draagbaar: je moet ermee kunnen rondlopen
- Homogeen: een eenheid moet overal dezelfde eenheid zijn
- Duurzaam: het mag niet eroderen of gemakkelijk kapot gaan
- Waardevol: het moet intrinsieke waarde hebben
Goud heeft al deze bovenstaande eigenschappen, daarom is het al eeuwen geld over heel de wereld en daarom houden centrale banken goud in hun kluizen als tegenhanger van hun fiat geld. Maar zilver bezit ook al deze eigenschappen.
Zilver werd eeuwen lang gebruikt als geld en in het verleden hielden centrale banken naast goud ook zilver in hun kluizen. Maar vandaag is zilver bijna volledig verdwenen als monetaire status.
Centrale banken houden wél van goud (en zilver)
De afbouw van zilver als monetair actief begon in de jaren 1870 en duurde tot eind jaren ’60 van vorige eeuw. Sindsdien is goud een monetair actief en zilver een grondstof. Bretton Woods was het definitieve einde wanneer de wereld overstapte op goud en de Amerikaanse dollar.
Veel beleggers en analisten geloven dat centrale banken goud haten, maar dat is niet waar.
Centrale banken haten goud wanneer het hen uitkomt, maar ze omarmen het gele edelmetaal wanneer ze het nodig hebben.
In de jaren 1970 waren centrale banken kopers van goud omdat het systeem van fiat geld onder vuur lag. In de jaren ’80 herstelde het vertrouwen in fiat geld en bleven de goudvoorraden stabiel. In de jaren ’90 en begin deze eeuw was er een enorme economische expansie door de explosie van fiat geld in de vorm van schulden en werd goud afgedaan als barbaars relikwie.
Maar sinds de financiële crisis wankelt het vertrouwen opnieuw in het systeem van fiat geld en zien we dat centrale banken terug goud kopen, vooral in de opkomende economieën. Naarmate de vraag naar goud moeilijker wordt, zullen centrale banken automatisch terug bij zilver terecht komen omdat zilver dezelfde eigenschappen bezit als goud.
Bron: Kitco
Eenvoudig en goedkoop fysiek zilver kopen
Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop zilver BTW vrij, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.
Check ook de ZILVER SALE waarin geregeld zilver baren tegen spotprijs worden aangeboden!