Over enkele uren weten we of Donald Trump het geschopt heeft tot president van de Verenigde Staten … of niet. Niemand gaf een cent om de miljardair met de grote mond, nu staat hij op een zucht van de titel van machtigste man ter wereld. Met die gedachte bibberen en beven de meeste beleggers terwijl het juist fantastisch nieuws is.
Een overwinning van Trump betekent volgens de meeste analisten een serieuze sell-off van de aandelenmarkten. De onzekerheid neemt exponentieel toe, iets waar beleggers de pest in hebben. Maar dat zijn juist de momenten waar succesvolle beleggers van dromen.
“When Trump is at inauguration … and you’re scared to death … that’s probably a buying opportunity,” zei Jeffrey Gundlach nog in juni. Geduldige beleggers kunnen waarschijnlijk gaan shoppen met forse korting wanneer Trump aan de macht komt.
Tom Lee zei onlangs nog: ‘Een van de lessen die ik de afgelopen 24 jaar heb geleerd, is dat de beste beleggingen niet comfortabel zijn’.
Ook dit zal de aandelenmarkt overleven
Warren Buffett verwoordt het ook bijzonder mooi met zijn gekende quote: “Be greedy when others are fearful, and be fearful when others are greedy,”. Hij schreef dit ooit vlak na een van de zwaarste aandelencrashes uit de geschiedenis.
Een forse correctie op de aandelenmarkt door slecht nieuws is altijd al een goed koopmoment gebleken, denk maar recent aan de Brexit-uitkomst.
In de 20e eeuw kende de Verenigde Staten 2 wereldoorlogen, verschillende andere oorlogen en conflicten, de Grote Depressie, tientallen recessies, tientallen berenmarkten, een olieshock, afgetreden en vermoorde presidenten, gesprongen bubbels, … en toch kon de Dow Jones stijgen van 66 punten naar 11.500 punten.
Een president als Donald Trump zal de aandelenmarkt dan ook wel overleven.
Met Trump als president blijft de geldkraan van de Federal Reserve waarschijnlijk nog langer en nog meer open staan. Op termijn is dat goed nieuws voor de aandelenmarkt. Ook zal de dollar verzwakken, wat ook een positieve ontwikkeling is voor de exporterende Amerikaanse bedrijven.
De soep wordt zelden zo heet gegeten als ze wordt opgediend.