Een van de speerpunten van Trump’s campagne was de invoer van een heffing op Chinese goederen. Hij spreekt zelfs van een invoertaks van 45%. Maar China slaat van zich af en waarschuwt op zijn beurt Trump. Indien hij doorgaat met zijn plannen, komen de iPhone en andere Amerikaanse producten in gevaar.
China laat weten dat het een oog-om-oog, tand-om-tand beleid zal voeren wanneer Trump wel degelijk zijn campagneretoriek uitvoert. Tot op heden gaat China daar niet van uit. Moest dat wel het geval zijn, hebben de Chinezen alvast een plan klaar.
Bestellingen van Boeing zullen geannuleerd worden ten voordele van Airbus, de verkoop van Amerikaanse auto’s en iPhones zullen een serieuze terugval kennen en de invoer van sojabonen en maïs zal stopgezet worden.
Amerikaanse wetgeving maakt het Trump ook moeilijk
Volgens de Amerikaanse wetgeving dan een president maximaal een invoerheffing van 15% opleggen gedurende 150 dagen. Het is dus maar de vraag in welke mate president Trump de heffing van 45% kan realiseren. Al mogen we niet vergeten dat de Republikeinen naast het witte huis ook de Senaat en het Huis van Afgevaardigden in handen hebben.
Dat het menens is bij China blijkt uit het verleden. In 2009 voerde de Obama-administratie een invoerheffing in van 35% op Chinese autobanden. China beantwoorde dit met een eigen invoerheffing op Amerikaanse auto-onderdelen en kip. Beide landen verloren deze strijd.
Sindsdien heeft Obama geen enkele poging meer gedaan om de goedkopere Chinese goederen uit de markt te houden. Een invoerheffing van 45% zal volgens specialisten dan ook de volledige handel tussen China en de Verenigde Staten kunnen lam leggen.
Telefonisch contact
Afgelopen zondag was er een eerste, telefonisch, contact tussen Trump en de Chinese leiders. Hierin zou Trump gezegde hebben dat hij erin gelooft dat beide landen een sterke relatie met elkaar kunnen onderhouden en dat beide landen er beter van zullen worden.
Bron: CNBC
5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen
- De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
- Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
- Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
- De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
- Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis
Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER