(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO rekent op een minder sterke stijging van de olieprijs, met name vanwege de onzekerheid over het voornemen van oliekartel OPEC om de productie eind november te verlagen. Dit schreef analist Hans van Cleef van ABN AMRO woensdag in zijn maandelijkse energieverslag.

Van Cleef verwacht dat de olieprijs, zowel Brent als West Texas Intermediate, eind december 2016 op 50 dollar per vat noteert. Eerder rekende de analist nog op 65 dollar per vat. Voor achtereenvolgens 2017 en 2018 voorziet Van Cleef een prijs van respectievelijk 60 en 65 dollar per vat. Eerder rekende Van Cleef voor eind 2017 en 2018 op een olieprijs van 65 en vervolgens 70 dollar per vat.

De analist wees met name op de bijeenkomst van OPEC eind november als een belangrijke factor van onzekerheid, aangezien de twijfel over de daadwerkelijke invoering van een productieplafond groot is. Van Cleef schat de kans op een productieverlaging slechts in op 50 procent.

Van Cleef noemde ook de sterke Amerikaanse dollar een aanleiding voor zijn neerwaarts bijgestelde prijstaxaties. “Bovendien lijkt de Amerikaanse olieproductie door de verkiezing van Trump te worden gestimuleerd”, aldus de analist. “Daardoor zou het overaanbod van olie langer kunnen voortduren”, voegde hij toe. Van Cleef wees er tevens op dat de nieuwbakken president het recente klimaatakkoord niet lijkt te steunen en zelfs onder de reeds gemaakte afspraken lijkt uit te willen komen. Dit kan volgens de bankanalist ook als positief voor de traditionele energiesector worden gezien.

Hoewel deze onzekerheden volgens Van Cleef lijken te wijzen op een langer aanhoudend overaanbod in de markt is de analist van mening dat hogere rentes in de Verenigde Staten, een rem op de productiegroei en een aanhoudende stijging van de vraag naar olie de verhouding tussen vraag en aanbod in de oliemarkt in de loop van 2017 beter in balans zal brengen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>