soort belegger

De onzekerheid van de financiële markten speelt veel beleggers parten. Ze raken emotioneel en nemen de verkeerde beslissingen. Wie bijvoorbeeld verkocht op de dag dat Donald Trump verkozen werd tot president, zal daar ongetwijfeld nu al spijt van hebben.

Om niet in die val te lopen, is het belangrijk om te weten wat voor belegger jij bent.

Er zijn 3 types beleggers:

  • De Fixer: diegene die graag het risico opzoekt
  • De Beschermer: diegene die het liefst risico mijdt
  • De Overlever: diegene de aandelen koopt en zo lang mogelijk bijhoudt

Wanneer je weet welke type belegger jij bent, kan je anticiperen op de gevoelens die naar boven komen wanneer de financiële markten door een storm gaan. Beleggers doen meer slecht dan goed door hun portefeuille te veel en te snel aan te passen.

In plaats van ondoordachte beslissingen te nemen, kan je beter een herbalansering doorvoeren.

Wanneer er posities zijn die te veel doorwegen en drukken op je nachtrust, kan je die afbouwen. Langetermijnbeleggers baseren hun beslissingen op langetermijndata en niet op kortetermijnemoties.

Een Fixer kan je misschien beter wat meer bescherming inbouwen voor een toekomstige gebeurtenis zoals een verkiezing of Fed-meeting.

De Beschermer kan overwegen om bij te kopen na een dip van de financiële markten.

De Overlever mag vooral niet in paniek slaan tijdens het moment zelf en blijven vasthouden aan zijn strategie.

Laat je niet (mis)leiden door de rollercoaster van emoties op de aandelenmarkt.

market cycle

Bij Slim Beleggen hebben we ook een vragenlijst samengesteld om te achterhalen welke belegger jij bent. Je kan hier de vragenlijst invullen. Afhankelijk van de uitkomst krijg je een gratis rapport dat bij jouw type belegger past.

Het is ontzettend belangrijk om te weten wat voor belegger jij bent, alleen op die manier kan je een aandelenportefeuille samenstellen in overeenstemming met jouw emoties en dat is de grootste garantie op succes.

Bron: MarketWatch