Van jongeren wordt vaak gezegd dat ze nog fouten mogen maken. Ze hebben immers nog tijd genoeg om dat recht te zetten. En neem het ze eens kwalijk, de jeugd heeft wel andere dingen te doen dan dag in dag uit met zijn geld bezig te zijn, nietwaar?! Toch sluipt daar ook een gevaar in. Vaak kom je achteraf in een situatie terecht dat ‘de fouten’ rechtzetten veel moeilijker is dan eerst gedacht. En anderzijds, kan je je voorstellen hoeveel voorsprong je neemt op je leeftijdsgenoten wanneer je wél doet wat goed is voor je geld?
Probeer daarom onderstaande 7 financiële fouten te vermijden, dan wacht er ongetwijfeld een sprankelende financiële toekomst.
Fout 1: Te laat beginnen sparen
Sparen lijkt zo nutteloos wanneer je nog jong bent. Het is veel leuker om je geld uit te geven, er is immers toch nog tijd genoeg om te sparen, nietwaar? Fout! Via samengestelde interest kan je het geld voor jou laten werken. Maar dat heeft tijd nodig, tijd die je alleen hebt wanneer je nog jong bent.
Later in je leven komen er periodes dat de kosten de pan uit swingen en dat het heel moeilijk is om nog geld te sparen. En dan mis je de sterkste periode om je geld voor jou te laten werken.
Fout 2: Onnodige schulden maken
De 2e fout gaat vaak hand in hand met de 1e fout. Jongeren denken dat er nog tijd genoeg is om alles af te betalen. Hoewel niet alle schulden slecht zijn, zorgen onnodige schulden ervoor dat je minder kan sparen en dat je financiële gezondheid sneller de verkeerde kant op kan gaan wanneer er toch iets fout zou lopen.
Zelfs lage rente kost je geld terwijl sparen geld kan opbrengen. Bij onnodige schulden werkt de kracht van samengestelde interest in je nadeel.
Fout 3: Geloven dat beleggen te moeilijk is
Ouderen, vrienden, familie, … ze zullen al snel zeggen dat beleggen gevaarlijk en moeilijk is. Dat weerhoudt veel jongeren ervan om de stap naar de aandelenmarkt te zetten. Maar juist dat is een grote fout.
De aandelenmarkt kent zijn ups en downs en begeleiding van ervaren spelers is een absolute must, maar mensen die beweren dat beleggen moeilijk is, kennen er dikwijls zelf niets van.
Fout 4: Te veel betalen voor je geld
Zoals aangegeven bij fout 3 is het belangrijk om de juiste begeleiding te krijgen om je weg te vinden op de aandelenmarkt. Veel jongeren staan er niet bij stil welke enorme impact kleine kosten kunnen hebben op langere termijn. Dit wil niet zeggen dat je niet moet betalen voor advies. Het juiste advies brengt meer geld op dan dat het kost.
Fout 5: Je progressie niet opvolgen
Je moet niet constant naar je financiële situatie kijken, maar een opvolging is wel vereist. Je moet van tijd tot tijd je financiële situatie een update geven om te kijken of je goed bezig bent of niet. Dit gaat het gemakkelijkste via jouw ‘netto vermogen’.
In deze handige gids leggen we alles uit omtrent het ‘netto vermogen’, alsook de manier waar je het eenvoudig, maandelijks kan opvolgen.
Fout 6: Een noodfonds vergeten
Meer dan 7 op de 10 mensen komt ooit in een situatie terecht met een zware negatieve financiële ervaring. Financiële tegenslagen zijn zo goed als onvermijdbaar. Op die momenten is het bijzonder belangrijk om terug te kunnen vallen op een noodfonds.
Fout 7. Een onrealistische levensstijl
De enige manier om je geld te laten groeien, is door minder uit te geven dan je verdient. Het is aanlokkelijk om de nieuwste iPhone, een coole auto of de duurste kleren te kopen. Maar heb je dat echt nodig?