(ABM FN-Dow Jones) In navolging van de meeste Europese beurzen koersen de Amerikaanse beurzen dinsdag op winst af.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,3 procent naar 2.007,35 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent tot 19.126 punten en de Nasdaq noteerde 0,4 procent hoger op 5.39,27 punten.

Olie noteerde dinsdag in aanloop naar de vergadering van oliekartel OPEC van komende woensdag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen fors in het rood. De januari-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange 1,85 dollar ofwel 3,9 procent lager op 45,23 dollar.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal harder is gegroeid dan uit de voorlopige cijfers naar voren kwam. Dit bleek dinsdag uit een tweede raming van de Amerikaanse overheid. De grootste economie ter wereld groeide in het derde kwartaal met 3,2 procent op jaarbasis. Uit de eerste raming kwam een groei naar voren van 2,9 procent. Economen hadden voor de tweede raming gerekend op een plus van 3,0 procent.

In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de Amerikaanse economie nog met 1,4 procent.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in november sterker dan verwacht gestegen, bleek dinsdag uit cijfers van The Conference Board. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 100,8 in oktober naar 107,1 in november, nadat consumenten in de voorgaande maand juist nog negatiever gestemd waren. De deelindicator voor de economische verwachtingen voor het komend halfjaar verbeterde op maandbasis van 86,0 naar 91,7. 

De huizenprijzen in Amerika zijn in september gestegen, zo bleek dinsdag uit de S&P Case Shiller huizenprijsindex. De nationale index steeg met 0,4 procent op maandbasis. De prijzen in de twintig meest stedelijke gebieden stegen in september met 0,1 procent ten opzichte van augustus, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging van 5,5 procent na een stijging met 5,1 procent in augustus.

Later in de week zal de aandacht onder meer uitgaan naar het Beige Book van de Federal Reserve en het ADP banenrapport op woensdag en het officiële banencijfer vrijdag. Donderdag passeren bovendien nog de mondiale inkoopmanagersindexen van de industrie.

De euro/dollar noteerde op 1,0643. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0607 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0608 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Net als in Europa is het seizoen van de kwartaalrapportages goeddeels voorbij. Alleen Tiffany & Co kwam nog met kwartaalcijfers. De Amerikaanse juweliersketen boekte hogere nettowinst en omzet en overtrof daarmee de verwachtingen van analisten.

Tiffany boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 95,1 miljoen dollar, en de omzet steeg licht van 938,2 miljoen naar 949,3 miljoen dollar in bijna alle regio’s, maar de omzet in  Europa viel tegen. Voor het hele jaar voorziet het concern daling van de omzet en de aangepaste winst per aandeel.

Donderdag komt supermarktketen Kroger nog met cijfers over het derde kwartaal.

Massachusetts Financial Services Company heeft een eerste belang in het eveneens op Wall Street genoteerde RELX gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 22 november 2016. Massachusetts Financial Services Company meldde een kapitaalbelang van 2,28 procent met een stemrecht van 3,03 procent.

Berenberg verlaagde dinsdag het koersdoel voor het ook op Wall Street genoteerde Unilever van 46,00 naar 45,00 euro, maar handhaafde desalniettemin het koopadvies op het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern. “Unilever blijft onze topfavoriet”, aldus de analisten van de Duitse zakenbank.  Berenberg verlaagde evenwel de waardering van de gehele sector, waardoor ook het koersdoel voor Unilever licht werd teruggebracht.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.