(ABM FN-Dow Jones) Banken moeten meer ruimte krijgen om hun stevige kapitaalbuffers aan te spreken, als toezichthouders willen voorkomen dat banken zich procyclisch blijven gedragen en gevoelig blijven voor schokken in het marktsentiment. Dit stelde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s in een woensdag gepubliceerd.
Banken zijn veel sterker gekapitaliseerd dan voor de crisis van 2007, door de aangescherpte regelgeving. Maar omdat ook de kapitaaleisen veel hoger zijn, hebben banken in de Europese Unie en de Verenigde Staten volgens S&P niet meer ruimte dan voor de crisis om verliezen op te vangen zonder door de minimale kapitaaleisen heen te zakken.
“Aan de ene kant hebben systeemrelevante financiële instellingen door de hogere eisen genoeg vermogen om verliezen te absorberen na een stresssituatie”, aldus analist Bernard de Longevialle. “Tegelijk is, parallel daaraan, de verwachting verschoven van de markt, wat de minimale kapitaaleisen zijn die de bank permanent moet respecteren om vertrouwen te behouden.”
Een lichtpunt is dat Europese toezichthouders de bankspecifieke Pilaar 2-eisen hebben onderverdeeld in een harde ‘eis’ en een zachtere ‘aanbeveling’. Dit kan grote Europese banken een welkome extra flexibiliteit bieden om schokken op te vangen, zonder dat bijvoorbeeld couponbetalingen op achtergestelde obligaties hoeven te worden geschrapt. Dat laatste zou beleggers schrik aanjagen, wat vervolgens onrust op de financiële markten kan veroorzaken.
S&P stelde dat de zogenaamde TLAC- en MREL-buffers die banken moeten aanhouden, voor het geval zij kosten van investeerders moeten worden opgedoekt en afgewikkeld, nooit bedoeld zijn geweest als minimale kapitaaleisen.
Eerder dit jaar bleek echter dat de obligatiemarkten al onrustig werden omdat de couponbetaling op bailinbare achtergestelde obligaties van Deutsche Bank in de gevarenzone dreigde te komen. Daarmee lijken de extra veiligheidsbuffers de banken eerder minder dan meer bewegingsruimte te bieden.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.