(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een licht hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond het middaguur tot 0,2 procent in het groen.

Beleggers krijgen een grote reeks macro-economische publicaties te verwerken, met onder meer het ADP-banenrapport, de persoonlijke inkomens en bestedingen in oktober, de wekelijkse olievoorraden en als afsluiter het Beige Book van de Federal Reserve.

De aandacht gaat echter vooral uit naar de oliemarkt. Oliekartel OPEC vergadert in Wenen over de bijdragen van individuele lidstaten aan een productieverlaging. Nadat marktkenners dinsdag nog hun scepsis over het bereiken van een akkoord hadden geuit, sprak de Iraanse minister van Olie woensdag de verwachting uit dat de OPEC wel degelijk tot een akkoord komt over een productieverlaging. Maar de minister voegde daaraan toe dat in zijn eigen land een onmiddellijke pas op de plaats van de productie niet op de agenda staat.

“Ik heb goede verwachtingen ten aanzien van de bijeenkomst”, aldus minister Bijan Zanganeh. Maar er is “geen discussie over bevriezing” op de korte termijn, merkte de bewindsman daar bij op.

OPEC zou Iran een deal hebben voorgelegd, waarin het na de recente opheffing van het westerse olie-embargo tegen het land, slechts tot een pas op de plaats verplicht is, als het dagelijks 4 miljoen vaten per dag produceert.

Ook de Saoedische minister van Energie Khalid al-Falih sprak van een goede kans op een OPEC-akkoord over een verlaging van de olieproductie. De minister zei tevens dat in het geval er geen akkoord tot stand komt, er alsnog sprake zal zijn van een traag herstel van de olieprijs en dat de markt niet zal instorten. De minister meldde verder te hopen op een akkoord waarbij ook niet-OPEC landen hun olieproductie reduceren, waaronder Rusland, met circa 600.000 vaten olie per dag.

Al-Falih kreeg bijval van de secretaris generaal van de OPEC Mohammed Barkindo, die aangaf dat een akkoord om de worstelende markt in balans te brengen gerealiseerd zal worden.

Olie noteerde woensdag na de hoopgevende signalen rond de OPEC-vergadering fors hoger. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 7,0 procent naar 48,41 dollar en de februari-future voor een vat Brent klom 7,2 procent naar 50,73 dollar. 

Beleggersvertrouwen

Het vertrouwen onder institutionele beleggers wereldwijd is in november iets gedaald, doordat het vertrouwen van Europese beleggers verder onder druk stond en Aziatische beleggers somberder werden over deglobalisering van de wereldeconomie in het Trump-tijdperk, maar Amerikaanse investeerders iets meer vertrouwen kregen. Dit bleek woensdag uit een rapport van financieel dienstverlener State Street. De mondiale vertrouwensindex daalde op maandbasis van 99,2 naar 98,9. Een score van 100 wijst op een neutrale risicobereidheid. 

De index voor Europese beleggers daalde met 2,6 punten tot 86,5. De Aziatische index daalde met 4,6 punten tot 116,1 punten. “De overwinning van Trump heeft nervositeit over anti-globaliseringsentiment duidelijk erger gemaakt”, stelde Chief Innovation Officer Jessica Donahue van State Street in een commentaar. “Europees beleggingsvertrouwen is naar een relatief laag niveau gedaald door zorgen om de Brexit en het Italiaanse referendum.”

Noord-Amerikaanse beleggers kregen juist iets meer vertrouwen in de maand waarin Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen won. De vertrouwensindex steeg met 0,1 punt naar 95,7. “Financiële markten wereldwijd moeten er nog achter komen wat de politieke en economische effecten van president Trump zullen zijn”, stelde de vormgever van de vertrouwensindex Ken Froot. “De daling in beleggersvertrouwen suggereert wel dat institutionele beleggers terughoudend zijn met het omarmen van marktreacties.”

De euro/dollar noteerde op 1,0659. Kort voor aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0624 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0649 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Beleggers moeten het woensdag stellen zonder noemenswaardige kwartaalresultaten van bedrijven. Op donderdag publiceert supermarktketen Kroger de cijfers over het afgelopen kwartaal en brengt Costco Wholesale de omzetcijfers over november naar buiten.

Praxair hervatte de onderhandelingen over een mogelijke combinatie met het Duitse Linde. Een fusie van de twee bedrijven zou resulteren in een bedrijf dat wordt gewaardeerd op circa 60 miljard dollar.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,1 procent hoger op 2.204,66 punten, de Dow Jones index won eveneens 0,1 procent tot 19.121,60 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 5.379,92 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.