Volgens de meeste marktwaarnemers zitten de inflatieverwachtingen in de lift sinds de overwinning van Trump. Maar dit is maar de halve waarheid. Trump gaf de verwachtingen een boost, akkoord. Maar de inflatiedruk zat er al veel eerder in.
Wie onze analyses en tips volgde, weet dit al veel langer dan enkele weken.
In feite zit de inflatieverwachting al een dik jaar in de markt. Maar je moest erg goed opletten, wilde je het kunnen zien. We adviseerden toen al om posities in te nemen in onder meer de basismetalen: koper, zink of nikkel. Maar ook energie zat in deze mix.
We kunnen ons de reacties op dit advies goed herinneren. De meesten verklaarden ons voor gek. ‘Waarom gaan jullie nu in die saaie metalen zitten’? Volgens een enkeling waren we zelfs compleet de weg kwijt.
We kunnen u van één zaak verzekeren: we hebben ze nog allemaal op een rij! 😉
Want wie denkt dat basismetalen saai zijn, heeft z’n huiswerk erg slecht gemaakt. Als studenten van de grondstofmarkten, weten we als geen ander dat dit onderdeel als eerste reageert op inflatie.
En de reactie is altijd HEFTIG.
De grafiekprijs van nikkel ging in het voorbije jaar van links onder naar rechts boven.
De prijs van nikkel steeg over 12 maanden met +25%! Zeker niet slecht. Sterker, nikkel laat hiermee aandelen, vastgoed, obligaties, … achter zich.
Maar wie denkt dat het hier bij blijft, heeft het opnieuw goed mis. Kijkt u eens wat de prijs van zink heeft gedaan, onze favoriet onder de basismetalen.
Een joekel van een grafiek, zeg nu zelf?! Van 0,7 USD/pond naar 1,25 USD/pond. Dat is een stijging van bijna 80% op jaarbasis.
Dat is zelfs beter dan de eerdere winnaars van 2016, de goudmijnaandelen. Sta hier maar eens even bij stil. Niemand kijkt zo naar deze basismetalen, behalve wij. We weten al veel langer dan vandaag dat dit ‘saaie’ segment vuurwerk oplevert. Helaas kijken beleggers liever de andere kant op.
Aan ons om u met uw neus op deze feiten te drukken. Dit zijn immers de aspecten van de markt, waar u als actieve belegger het verschil kan gaan maken. De meeste fondsbeheerders hebben immers helemaal geen toestemming om in dit soort sectoren te beleggen.
Maar u wel!
En we zijn er nog niet. Wat dacht u van de volgende grafiek, van koper?
Nog eentje om meteen in te kaderen.
Toegegeven, koper kwam wat moeilijker uit de startblokken, maar ook hier geldt hetzelfde adagium: eens basismetalen vertrekken, zijn ze erg moeilijk te stoppen.
Ook koper staat op amper een kwartaal +25% hoger. En deze trein is nog maar pas vertrokken. Als we enkele ratio’s bekijken, dan is het potentieel van koper immens!
Als we de koperprijs afzetten ten opzichte van de S&P 500 index, zien we het volgende beeld.
Hier hoef je verder weinig woorden aan vuil te maken. Iedereen kan zo zien dat de prijs van koper relatief gezien kan verDRIEvoudigen ten opzichte van aandelen, en dan zit het prijsniveau nog maar op z’n historisch gemiddelde.
Aan een dergelijke risico/rendementspropositie geven we iedere dag opnieuw de voorkeur!
Koper geeft overigens aan dat de inflatieverwachting serieus is, en dat de economie wel eens sneller verwacht in een (o)verhitte fase kan geraken. Als we dit gegeven met de overwinning van Trump samenvoegen, dan kon het wel eens een ‘heet’ 2017 worden.
Ook dat signaal kregen uit andere grondstofsegmenten, waaronder energie. De prijs van olie ging, tegen alle verwachtingen in, opnieuw hoger in de voorbije weken. Inmiddels noteert een vat ruwe olie boven 51 USD, en is de volgende stijgingsfase pas ingezet.
Vergeet niet, in februari flirtte de olieprijs nog met 26 USD/vat!
We zien de prijs nu door stijgen richting 60 USD, maar als we opnieuw enkele ratio’s erbij nemen, dan is het potentieel voor olie immens, en ook hier drukken we ons dan nog voorzichtig uit.
Kijkt u even mee…
Wie denkt dat de recente verdubbeling van de olieprijs enorm was, die heeft wellicht zitten slapen. Op de bovenstaande grafiek is klaar en duidelijk te zien dat olie relatief gesproken pas is begonnen aan z’n klim.
Ook hier moet een relatieve stijging van 4X gebeuren, om terug op een gemiddeld niveau te belanden. Indien de S&P 500 vandaag tot stilstand zou komen, dan betekent dit dat olie naar 200 USD/vat kan.
Uiteraard, de ratio kan ook evolueren doordat de S&P 500 daalt, terwijl de olieprijs stijgt. Maar gezien alle geldcreatie in de afgelopen jaren, zien we niet goed hoe de aandelenmarkten zwaar kunnen corrigeren. Integendeel, we verwachten dat de opwaartse druk ook hier zal standhouden.
Kortom, deze basisgrondstoffen zijn nog maar pas begonnen aan hun klim, en hebben een verveelvoudiging voor de boeg, in de komende jaren.
Grondstoffen saai? Vergeet het maar!
Grondstoffen kunnen de komende jaren ervoor gaan zorgen dat het rendement van uw portefeuille straalt, terwijl de rest van de markt het moeilijk krijgt.
Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.
Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>