rood alarm gevaar

Het optimisme na de verkiezing van Donald Trump en het idee van een eindejaarsrally sturen de aandelenmarkten, met op kop de Verenigde Staten, omhoog. De belangrijkste indices, waaronder de S&P 500, staan zelfs op of rond nieuwe recordhoogtes. Maar de waardering is opnieuw verontrustend, zegt Alan Newman van Stock Market Crosscurrents.

Newman kijkt hiervoor naar de CAPE ratio, de cyclically adjusted price/earnings ratio. Deze werd ontwikkeld door Robert Shiller die hiervoor in 2013 de Nobelprijs voor economie mocht ontvangen. De overwaardering van de CAPE was enkel zo hoog als vandaag vlak voor 3 grote marktcrashes:

  • De aandelenmanie in 1929
  • De technologiebubbel in 2000
  • De aandelen- en vastgoedbubbel van 2007

CAPE Ratio S&P 500

De aandelenmarkt verwacht dat de winstcijfers van de bedrijven uit de S&P 500 door het beleid van Donald Trump 10% sneller kunnen groeien. Maar ook dan blijft de CAPE ratio een serieuze waarschuwing uitsturen.

De CAPE ratio berekent de waardering van de winstcijfers over de laatste 10 jaar om cyclische ups en downs uit te sluiten. Wanneer de CAPE hoger ligt dan 27,6 betekent dit dat aandelen de komende 10 jaar minder zullen opbrengen dan 10-jarige obligaties. M.a.w. de komende 10 jaar moeten we niet veel rendement meer verwachten op Amerikaanse aandelen.

Ook de normale koers/winstverhouding van de S&P 500 over de laatste 12 maanden ligt aan de hoge kant met 18,90. Dat is het hoogste niveau in 12 jaar.