olie raffinaderij

De olieprijs is als reactie op de overeenkomst tussen de OPEC-landen de afgelopen weken flink in waarde gestegen. Op dit moment bewegen we weer boven de grens van 50 dollar en dat is natuurlijk te danken aan het gesloten akkoord. Er is afgesproken dat de OPEC-landen zullen gaan samenwerken om het overaanbod op de oliemarkt terug te dringen.

De wetten van vraag en aanbod hebben er de afgelopen twee jaar voor gezorgd dat de olieprijs flink in waarde is gedaald. Daarnaast keerde Iran terug op de wereldmarkt en dat had ook grote invloed op de prijsvorming van olie. Het land dat bekend staat om haar rijke hoeveelheid aan olie wist te zorgen voor een flinke toename van het aanbod, en uiteraard daalt de prijs dan op het moment dat de vraag onveranderd blijft.

De kostprijs van een barrel olie in beeld gebracht

olieprijs-kosten

CNN heeft een onderzoek in handen gekregen waaruit op te maken is hoeveel de productie van een barrel olie kost. Op de bovenstaande staafgrafiek is te zien dat het Verenigd Koninkrijk te maken heeft met de hoogste kostprijs. Voor de Britten kost de productie van een barrel olie immers 52,50 dollar.

De bekende olielanden vinden we terug aan de onderkant van deze grafiek. Zo valt op dat Saoedi-Arabië, Irak, Iran en Rusland te maken hebben met een relatief lage kostprijs. Gezien het feit dat deze landen zo sterk afhankelijk zijn van hun olie-inkomsten, is het goed te begrijpen dat deze olielanden gebaat zijn bij een hogere olieprijs. Op dit moment hebben deze economieën immers de nodige moeite om het hoofd boven water te houden.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>