Wall Street

De Amerikaanse Dow Jones kan het nieuwe record van 20.000 punten al ruiken. Gisteren kwam de index tot op 50 punten van dit euforisch moment. Het valt te verwachten dat we de komende dagen de grens van 20.000 gaan overschrijden. Is dat dan een vloek of een zegen voor de aandelenmarkten?

Wanneer beleggers grote ronde getallen zien, spurten ze er meestal naartoe. Tot daar het goede nieuws. De kans dat de Dow Jones de barrière van 20.000 punten zal slopen, is dus bijzonder groot. Maar wat komt er na de euforie?

De Trump-rally zette alles in gang en begon 4 weken geleden. Het is vrij normaal dat aandelenmarkten tussentijdse spurten plaatsen om daarna terug te corrigeren. Het probleem is nu dat de Trump-rally begon na een stevige rally, na een overkochte situatie, na een duidelijk koopsignaal. Historisch gezien zijn dergelijke rally’s niet echt vruchtbaar.

S&P 500 overkocht

De Trump-rally heeft veel weg van de Ronald Reagan rally

Tijdens de wittebroodsweken onder Reagan steeg de aandelenmarkt 6%. Maar stijgende rentevoeten op obligaties, stijgende rentevoeten van de Federal Reserve en een sterke Amerikaanse dollar zorgden voor een daling van 25% nadat de wittebroodsweken voorbij waren.

Naast de vergelijking met de periode van Ronald Reagan zijn er ook sterke gelijkenissen met 1999:

  • De Federal Reserve begint rentevoeten op te trekken om inflatie onder controle te houden
  • Economische groei trekt aan
  • Inflatie en rentevoeten zitten in de lift
  • Bedrijfswinsten stijgen door ‘nieuwe’ boekhoudmethodes, inkoop van eigen aandelen en overnames
  • De aandelenmarkt begint aan een parabolische stijging

S&P 500 Total Return

Op dit moment is het vertrouwen onder de beleggers bijzonder groot in de Verenigde Staten. Fondsenbeheerders zitten 101% long op de aandelenmarkt. In 1999 duurde de stierenmarkt op de aandelenbeurs nog een kleine 2 jaar, maar de Amerikaanse economie groeide toen aan 7,5% tegenover 2% nu. Er is dus veel minder neerwaartse marge.

De analisten van Real Investment Advise verwachten dat ook deze keer de verwachtingen veel hoger liggen dan de realiteit. Wanneer de markten dat inzien, zal ook de Dow Jones terugkeren naar zijn historische waardering. En die ligt een pak lager dan 20.000 punten.