mijn eerste miljoen

De simpelste strategie is soms de beste. Warren Buffett bewijst dat je niet veel geld nodig hebt om ontzettend rijk te worden. 54 jaar geleden kocht hij zijn eerste aandelen Berkshire Hathaway aan $7,5 per aandeel. Nu is datzelfde aandeel rond $250.000 waard, een stijging van maar liefst 3.333.233%!

Hoe doet Warren Buffett dat?

De meest belangrijke tip van Warren Buffett is diegene die de meeste beleggers het minste toepassen: je aandelen bijhouden voor een heel lange periode. Je moet beleggen op lange termijn. In Buffett’s opinie is een lange tijd niet 3 tot 5 jaar, maar … voor altijd.

Wanneer je een goed bedrijf kan kopen aan een aantrekkelijke waardering, is het beste dat je kan doen om die aandelen voor altijd bij te houden, ongeacht wat er op de financiële markten gebeurt.

Buffett heeft een portefeuille die voor 90% bestaat uit aandelen en 10% uit overheidsobligaties. Het is dus een behoorlijke agressieve manier van beleggen. Maar het werkt. Het werkt omdat Buffett er in slaagt zijn goudhaantjes voor altijd bij te houden.

Daar zit een logica en wiskunde achter.

Stel je koopt een aandeel aan €100. Een stijging van 10% wil zeggen dat je €10 winst maakt. Veel beleggers zouden al afscheid nemen van het aandeel wanneer deze stijgt naar €150. 50% winst is uiteraard mooi.

Maar stel dat 20 jaar later het aandeel op €500 staat. Wanneer het aandeel dan 10% stijgt, maak je geen €10 winst maar €50. Een stijging van 10% is voor de lange termijn belegger een stijging van 50% ten opzichte van het aankoopbedrag.

Dat is hoe Buffett zijn miljoenen vergaart. Dat is waarom Buffett, nu 85, meer dan 95% van zijn miljarden vergaarde na zijn 65e.

Anderzijds staat Buffett er ook om bekend de verliezen binnen de perken te houden. Iedereen maakt wel eens fouten, ook de grootmeester zelf. Door die verliezen beperkt te houden en je winnaars ‘voor altijd’ bij te houden, creëer je een portefeuille die jouw eerste miljoen kan opleveren.

Bron: Time Money