beer

Het beursjaar 2016 loopt langzaam ten einde en de aandelenmarkten bewegen op dit moment rond hun jaarhoogtes. De beleggers zijn de afgelopen weken min of meer gewend geraakt aan de nieuwe recordkoersen op Wall Street, maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Aan het begin van dit beursjaar leek het er namelijk op dat we te maken zouden krijgen met een nieuwe Bear Market.

Gelijk tijdens de eerste beursdag van het jaar 2016 werden de stalenzenuwen van de beleggers getest. De indices moesten flink waarde inleveren als reactie op de dramatische macrocijfers die afkomstig waren van China.

Het is een memorabel beursjaar geworden

terugblik-beursjaar-1

De bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van The Reformed Broker, laat zien waarom dit beursjaar de geschiedenisboeken in zal gaan. Het was namelijk de slechtste beursstart ooit voor de Amerikaanse aandelenmarkten. Tijdens de eerste 28 handelsdagen moest de S&P 500 index meer dan 10% aan beurswaarde inleveren.

Overigens wist deze slechtste beursstart ooit heel wat paniek los te maken bij de beleggers. Binnen de beleggingswereld bestaat er immers een spreuk die luidt dat de eerste beursmaand de richting van het hele jaar bepaalt. Het is daarom ook niet vreemd dat heel wat zakenbanken in paniek raakten en schreeuwden dat we al onze aandelen moesten verkopen.

terugblik-beursjaar-2

Deze paniek was echter achteraf nergens voor nodig. Zo stond de S&P 500 index in februari nog 10% lager, maar staat het op dit moment 10% in de plus! Het was in ieder geval een memorabel beursjaar om niet snel meer te vergeten.