Aantrekkingskracht geld aandelen

Duizenden miljarden dollars vloeien sinds de overwinning van Donald Trump uit de obligatiemarkt. Volgens de bekende econoom Torsten Sløk van Deutsche Bank is er maar een bestemming: de aandelenmarkt. De grote rotatie waar al jaren sprake van is, lijkt eindelijk begonnen. Mohamed El-Erian van Allianz ziet de rally nog een eind gaan … op enkele voorwaarden.

Sinds de verkiezingen begin november vloeide er al $3.000 miljard naar de globale aandelenmarkten. Tegelijkertijd vloeide er ook $3.000 miljard uit de globale obligatiemarkten. Een deel is gedreven door de sterkere Amerikaanse dollar, maar het overgrote deel is onderdeel van de rotatie van obligaties naar aandelen.

Torsten Sløk illustreert dit met de volgende grafiek:

Rotatie obligaties naar aandeken

De helft van de $3.000 miljard die naar de Amerikaanse aandelenmarkt vloeide, zorgde voor een groot deel voor het rendement in 2016. Sinds Trump de verkiezingen won, steeg de S&P 500 5,8%, iets meer dan de helft van het jaarrendement van 10,7%.

Amerikaanse Dollar bepaalt de richting

Mohamed El-Erian van Allianz verwacht dat de aandelenrally nog kan blijven duren. Maar dan moet Trump wel verder kijken dan de eigen landsgrenzen. Wanneer hij andere landen zoals Japan, China en Duitsland de kans geeft om te hervormen, kan de aandelenrally nog veel verder reiken.

De sterkte van de Amerikaanse dollar wordt de grootste uitdaging. Een stijgende dollar is zoals een strenger monetair beleid. Wanneer dat te ver gaat, verliest het momentum. Anderzijds kan het ook protectionistische maatregelen in andere landen uitlokken.

Bron: Bloomberg