1970

In het jaar 2016 zijn de beleggers geconfronteerd met meerdere onverwachte gebeurtenissen. Zo hadden maar weinig beleggers rekening gehouden met een Brexit en ook de overwinning van Donald Trump kwam als een complete verassing. Toch hebben deze verassingen de beurspret niet kunnen drukken. Zo wisten de Amerikaanse indices meerdere malen te stijgen naar nieuwe recordhoogten.

Ook economisch gezien was het jaar 2016 voor heel wat landen een goed jaar. Amerika wist in het bijzonder goede zaken te doen. De Amerikaanse arbeidssector heeft op dit moment zelfs te maken met bijna volledige werkgelegenheid. Dit is ook te merken aan het aantal aanvragen werkloosheidsuitkeringen.

Het jaar 1970 herhaalt zich

jobless-claims

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Business Insider, is te zien dat de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering zijn gedaald naar 265.000. Op dit moment hebben we al 95 weken lang te maken met aanvragen die onder de 300.000 liggen. The Labor Department liet weten dat dit de langste reeks is sinds het jaar 1970!

Trump heeft meerdere malen zijn kritiek getoond op het gevoerde beleid van Obama, maar het is nog maar de vraag of hij dit ‘kunstje’ kan nadoen. De verwachtingen zijn in ieder geval hooggespannen.