Veel jonge beleggers hebben vaak dezelfde problemen: ze weten niet waar ze moeten beginnen. Ze komen dikwijls niet verder dan … pensioensparen. Toch kan beleggen zo veel meer opbrengen.
Leren beleggen is een proces, deze tips kunnen van jou in 2017 dan ook een betere belegger maken.
# 1. Maak je geen zorgen over de volatiliteit
Beleggers zonder veel ervaring zullen zich in 2016 meer dan eens hebben afgevraagd wat er aan de hand was. De beurzen gingen op bepaalde momenten zwaar op en neer en dikwijls zelfs in de andere richting dan werd verwacht. Dat noemt men volatiliteit … en dat is normaal.
Het is dan ook ontzettend moeilijk om de markt te timen. Het is veel beter om op regelmatige tijdstippen een bedrag te investeren zodat je geen rekening moet houden met de grillen van de markt. Beleggen doe je op lange termijn en volatiliteit heeft weinig of geen invloed op je rendement dat je zal boeken over 10, 20 of 30 jaar.
# 2. Check je bestaande portefeuille voor je nieuwe beleggingen gaat doen
Heb je vers geld om te beleggen (Een bonus, eindejaarspremie, financiële meevaller, …) dan gaan de meeste beleggers onmiddellijk op zoek naar nieuwe aandelen om te kopen. Het is echter beter om eerst naar je bestaande portefeuille te kijken en een checklist te overlopen:
- Is mijn portefeuille voldoende gediversifieerd?
- Voldoen mijn huidige beleggingen nog aan mijn eisen?
- Hoe is het rendement van mijn huidige beleggingen ten opzichte van het risico en de algemene markt?
- Zijn er posities die ik beter bij kan kopen in plaats van een nieuw aandeel te zoeken?
# 3. Beleggen op lange termijn is beleggen in de succesvolle ondernemingen van 2040-2050
De beste manier om te beleggen is beleggen op lange termijn en gebruik maken van correcties om aandelen goedkoper te kopen. Beleggen op lange termijn is beleggen in aandelen die de komende decennia het verschil kunnen maken.
Vraag jezelf af waar de bedrijven zullen staan over 10, 20 en zelfs 30 jaar. Welke bedrijven en welke sectoren kunnen het meeste geld verdienen tussen nu en het jaar 2050?
Bron: Forbes